Newsflash
Știri

Pacienţii cronici solicită acces la medicamentele vitale, pe lângă vaccinare

de Dorina Novac - ian. 8 2021
Pacienţii cronici solicită acces la medicamentele vitale, pe lângă vaccinare

Discontinuitatea administrării tratamentelor recomandate pacienţilor cronici poate duce la declanşarea episoadelor de acutizare a bolii, atenţionează Alianţa Pacienţilor Cronici din România.

Ca urmare a multiplelor sesizări privind lipsa medicamentelor pentru pacienții cronici sosite prin „Call Center – pacient 021 253 0591”, sesizări atât din partea pacienților, cât și a medicilor și farmaciștilor, Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) se arată profund îngrijorată de pericolul pe care îl constituie discontinuitatea administrării tratamentelor recomandate pacienților cronici, tratamente vitale, de lungă durată, fără de care pacienții nu pot trăi, iar lipsa acestora poate duce la declanșarea episoadelor de acutizare a bolii.

pacienti cronici
Sursă imagine: Alianta Pacientilor Cronici din Romania/ Facebook

„Un exemplu acut, ca de fiecare dată la început de an, dar nu numai, este lipsa la nivel național a produsului TAMOXIFEN, un medicament indicat în tratamentul adjuvant al cancerului mamar, al cancerului mamar metastatic, al pacientelor care au trecut prin intervenția de mastectomie”, explică APCR.

Potrivit sursei citate, întreruperea acestui tratament poate conduce la creşterea riscului de recidivă a bolii oncologice.

În România sunt peste 150.000 de femei cu cancer mamar cărora li s-a recomandat acest medicament.

„Pe lângă acest produs, mai este sesizata și lipsa altor medicamente precum: Tasigna (leucemie granulocitară cronică, oncologic), Jakavi (mielofibroză (MF), policitemia vera (PV), alte tulburări mieloproliferative), Bleomicin (medicament folosit în mai multe forme de cancer), Exjade (Talasemie-Majoră), Sprycel (Leucemii), lipsa accentuată de când a expirat „interdicția” de export paralel, în septembrie 2020”, informează Alianța.

APCR precizează că o altă problemă importantă o reprezintă plățile restante ale CNAS către farmacii. Medicamentele din cadrul Programelor Naționale de Sănătate, mai ales cele oncologice, nu s-au decontat din luna august 2020.

„Cunoaștem evoluția mediului politic, în contextul SARS-CoV-2 și eforturile autorităților în lupta cu pandemia, însă și gestionarea accesului la tratament pentru pacienții cronici este tot responsabilitatea Ministerului Sănătății. Acesta are pârghiile necesare pentru a putea controla, facilita, optimiza, prin măsuri concrete și corecte aspectele ce țin de accesul la terapii”, transmite sursa citată.

Conform APCR, penuria cronică de medicamente este datorată unor măsuri mai puţin inspirate, ca de exemplu: politica celui mai mic preţ din UE, plafonarea preţurilor la anumite medicamente, taxa clawback.

„Un factor important îl reprezintă fenomenul de export paralel, ce demonstrează încă o dată goana după înavuțire în detrimentul asigurării sănătății și lipsa totală de moralitate și compasiune a celor care îl practică, față de pacienții din România. Activitate legală, desigur, dar care din păcate a ajuns o practică mult prea intensă, și astfel, pacienții români rămân fără medicamente”, se arată în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe