Newsflash
Știri

Pagini din istoria recentă a României

de Madeleine KARACAŞIAN - mar. 7 2012
Pagini din istoria recentă a României
   Recenta lansare, la galeria „Dialog“, a volumului 11 ANI DIN ISTORIA ROMÂNIEI, sub semnătura Domniţei Ştefănescu, a constituit un real eveniment editorial, cu o puternică încărcătură emoţională. Axat pe perioada decembrie 1989 – decembrie 2000, volumul amintit este nu numai o consistentă cronologie a evenimentelor din ţara noastră, ci mărturia unei întregi generaţii care a traversat o realitate inedită din istoria poporului român – de la miracolul Revoluţiei din ’89 până la jumătatea ultimilor douăzeci şi doi de ani de tranziţie şi de făurire a unui nou sistem politic şi social, care ne-a ajutat să ne integrăm în structurile euroatlantice.
   Bizuindu-se pe o vastă gamă de informaţii, culese cu minuţiozitate şi profesionalism din presa vremii şi din circa treizeci de volume semnate de personalităţi politice şi de nume de prim plan ale jurnalisticii noastre, vasta lucrare (aproape 1.000 de pagini) este un exerciţiu de introspecţie pentru cititori, ajutându-ne nu numai să retrăim, în modul cel mai expresiv, realităţile perioadei evocate, dar şi să medităm deopotrivă la succesele şi eşecurile prin care a trecut societatea românească, în frunte cu clasa politică, în succesiunea ei alternativă.
   Domniţa Ştefănescu este unul din oamenii cetăţii, care a traversat un deceniu de istorie recentă având capacitatea de a selecta cu luciditate şi obiectivitate, toate acele evenimente, pe care le descrie dintr-o perspectivă cronologică, oferindu-ne prilejul unei pasionante lecturi despre fapte şi oameni care au marcat istoria societăţii noastre.
   Merită amintită şi prezenţa unor medici în tumultul anilor evocaţi, începând cu celebra zi de 22 decembrie 1989, după fuga celor doi dictatori, abandonaţi de comandantul elicopterului, care i-a debarcat la Titu, fugarii reuşind să captureze un automobil Dacia, care aparţinea unui anume dr. Nicolae Deca din Găeşti, căruia îi comandă să-i ducă la Târgovişte, şoferul supunându-se ordinului. Foarte curând, la instalarea guvernului provizoriu Petre Roman, portofoliul ministrului Sănătăţii este încredinţat, la 8 ianuarie 1990, prof. dr. Dan Enăchescu, succedat în guvernele viitoare de nume cunoscute precum prof. dr. Bogdan Marinescu, prof. dr. Mircea Maiorescu, prof. dr. Iulian Mincu, conf. dr. Daniela Bartoş, prof. dr. Ştefan Iosif Drăgulescu, prof. dr. Ion Victor Bruckner, Francisc Bárányi, Hajdú Gábor şi, din nou, prof. dr. Daniela Bartoş.
   Din şirul problemelor legate de sistemul sanitar, este evocată greva din 12 februarie 1998 a salariaţilor din acest sistem, precum şi respingerea în Senat, în acelaşi an, a moţiunii „Sănătatea“. Semnatarii moţiunii evidenţiau grava degradare a sistemului de sănătate, ca o consecinţă a incompetenţei şi lipsei de responsabilitate a guvernanţilor. Din păcate, nici în momentul de faţă nu se poate vorbi despre o ameliorare a situaţiei.
   Autoarea mărturisea că este „o carte despre vremurile prin care am trecut, dar pe care n-am ajuns să le înţelegem“. Şi conchidea, la lansarea volumului, că este vorba despre o carte care ar putea fi un manual al alegătorului, al cetăţeanului care va merge la vot pe viitor.
   Aşteptăm cu interes şi următorul volum care, cu siguranţă, va fi la fel de incitant, cu privire la al doilea deceniu din istoria României postdecembriste.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe