Newsflash
Știri

Pandemia a crescut numărul fumătorilor

de Dorina Novac - nov. 25 2022
Pandemia a crescut numărul fumătorilor

Specialiştii de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București consideră că este necesară adoptarea de urgenţă a unor măsuri care să ducă la scăderea numărului de tineri expuşi la consumul de tutun şi la ţigări electronice.

Peste 30% dintre persoanele din România cu vârsta de minimum 15 ani (40,4% bărbaţi și 21,7% femei) consumă curent o formă de tutun: ţigări convenţionale, dispozitive electronice sau produse cu tutun încălzit. Mai mult decât atât, numărul fumătorilor a crescut în cei doi ani de pandemie de COVID-19, a declarat, într-o conferinţă organizată de Ziua Naţională fără Tutun, prof. dr. Florin Mihălţan, președinte ENSP (European Network for Smoking and Tobacco Prevention).

Conferinta Mihaltan

S-au remarcat, de asemenea, o creștere și o dinamică a produselor alternative – ţigările electronice și tutunul încălzit. „În 2018, (...) utilizatorii curenţi de ţigări electronice erau 3,4%, iar (...) de tutun încălzit 4,3%.” Medicul a mai menţionat că un Eurobarometru din 2020 a arătat că, în ceea ce privește ţigările electronice, s-a ajuns la 7% utilizatori, iar la tutun încălzit la 5%.

Vaparea, atractivă pentru copii

Studiile independente au arătat că există un pericol generat de vaporii de la ţigara electronică. De asemenea, există câteva produse contaminante, precum și alte produse din dispozitiv care pot dăuna. „Se vorbește din ce în ce mai mult și de expunerea pasivă, care nici ea nu este de neglijat. Și, nu în ultimul rând, vaparea, care este la momentul actual un produs extrem de atractiv pentru copii”, a atenţionat prof. dr. Florin Mihălţan.

Cercetările mai arată că, în general, procentajul de oameni care se lasă de fumat cu ţigară electronică este foarte mic. Astfel, aceștia devin consumatori duali de tutun neconvenţional și, nu de puţine ori, în final se reîntorc la tutunul convenţional.

fumat

În afară de faptul că această vapare are niște pericole în sine, potrivit specialistului, există un grad de contaminare mai mare în cazul virusurilor. Astfel, există studii care arată că cei care fac o formă severă de COVID și sunt de asemenea consumatori de ţigări electronice au o evoluţie mult mai proastă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe