Newsflash
Știri

Parteneriatul Stop TB România

de Dr. Al. TRIFAN - aug. 2 2012
Parteneriatul Stop TB România
     Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că, în 2009, prevalenţa tuberculozei a fost de 14 milioane de cazuri, iar numărul estimat de decese cauzate de TB a fost de 1,7 milioane.
     Conform rapoartelor OMS din anul 2010, România se situa, din punctul de vedere al incidenţei globale a TB, pe primele locuri din Europa (locul 6 după Kazahstan, Republica Moldova, Georgia, Kirghizstan şi Tadjikistan). În anul respectiv, incidenţa globală TB în România a fost de 19.322 (cazuri noi înregistrate), prevalenţa TB (numărul total de cazuri: bolnavi existenţi + cazurile noi înregistrate) a fost de 33.994, iar 1.482 au decedat. Deşi în anul 2011 s-a înregistrat o scădere a acestor cifre, ele au continuat totuşi să se menţină la un nivel ridicat: incidenţa globală a TB a înregistrat 17.749 de cazuri noi înregistrate, prevalenţa TB a fost de 30.590 (cazuri existente + cazuri noi înregistrate), iar numărul de decese prin TB s-a cifrat la 1.283
     Provocarea majoră este reprezentată de tuberculoza multidrog rezistentă (TB-MDR) şi cea extensiv rezistentă la tratament (TB-XDR), România situându-se pe primul loc în Uniunea Europeană şi în primele 18 ţări cu încărcătură înaltă de TB-MDR şi TB-XDR din regiunea europeană a OMS. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ţara noastră ar trebui să fie depistate anual peste 1.000 de persoane cu TB-MDR. Cu toate acestea, doar 384 de persoane au fost diagnosticate în 2011. Cazurile nediagnosticate şi netratate infectează, la rândul lor, alte persoane, ducând la acumularea unui important rezervor de TB-MDR/XDR. Prin agresivitatea, durata lungă a trata­men­tului şi şansele reduse de vindecare, tuberculoza multi-drog rezistentă afectează profund şi ireversibil viaţa pacienţilor.
     În plus, rezultatele tratamentului pentru pacienţii cu TB-MDR diagnosticaţi în 2009 sunt îngrijorătoare: • rata de succes la tratament este de 15,1% (doar 15% din pacienţii cu TB-MDR au fost declaraţi cu tratamentul încheiat sau vindecaţi) • mortalitate: 18,9% •  eşec 36,7% • abandon: 20,2%. Astfel, procentul total de pacienţi care părăsesc rezervorul (pacienţi vindecaţi + pacienţi cu tratament finalizat + decese) este mai mic decât al celor care pot contribui la creşterea continuă a rezervorului de TB-MDR şi TB-XDR (eşecuri, abandonuri), România fiind pe punctul de a deveni focar de infecţie în Europa. În faţa acestei situaţii, Parteneriatul Stop TB România a lansat, la 25 iulie a.c., campania „Stă în puterea ta să salvezi vieţi! Acţionează astăzi pentru o Românie fără tuberculoză!“. Mesajele campaniei sunt adresate în principal miniştrilor şi membrilor Guvernului, parlamen­tarilor, autorităţilor de reglementare, funcţionarilor din sistemul de sănătate. Scopul campaniei este informarea factorilor decizionali cu privire la măsurile imperios necesare pentru controlul tuberculozei la noi şi conştientizarea, de către autorităţi, a răspunderii care le revine în adoptarea acestor măsuri.
     Parteneriatul Stop TB România este alcătuit din 18 organizaţii, cu sprijinul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ – Programul Naţional de Control al Tuberculozei (PNCT), al Biroului pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al antropologului american Jonathan Stillo.
     Recenta misiune de evaluare a Programului Naţional de Control al Tuberculozei, desfăşurată de OMS – Green Light Committee a relevat o serie de măsuri pe care factorii de decizie din România trebuie să le adopte în cel mai scurt timp pentru a asigura protecţia populaţiei faţă de tuberculoza multidrog rezistentă, între care: • implementarea metodelor de diagnostic rapid • asigurarea tratamentului complet, continuu şi sub strictă supraveghere, pentru toţi pacienţii cu TB şi TB-MDR/XDR • asigurarea suportului social pentru toţi pacienţii cu tuberculoză.
     Campania are o durată de şase luni, iar principalele sale obiective sunt: •  Recunoaşterea TB ca problemă de sănătate publică majoră • Creşterea capacităţii şi finanţarea adecvată a PNCT • Aprobarea şi finanţarea adecvată a Planului naţional de prevenire şi management al TB-MDR, conform angajamentului asumat de Ministerul Sănătăţii prin semnarea, în 2011, la Baku, a Planului european de acţiune privind pre­venirea şi managementul TB-MDR/XDR • Adoptarea măsurilor de suport social pentru pacienţii cu tuberculoză şi asigurarea tratamentului continuu, cu medicamente eficace, pentru toţi pacienţii.
     La conferinţa de presă organizată miercuri, dna dr. Silvia Asendi, director general al Fundaţiei Romanian Angel Appeal, moderator al intervenţiilor invitaţiilor, a rostit o alocuţiune, fiind urmată de dna dr. Gilda Popescu, coordonator tehnic PNCT, dna Cătălina Constantin, vicepreşedinte ASPTMR, dl Ştefan Răduţ din partea pacienţilor de tuberculoză, dl dr. Victor Spânu de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ şi dna dr. Cassandra Butu (OMS). Dl conf. dr. Molnar Gheza a expus punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii. La discuţii am remarcat intervenţia competentă, clară şi concisă a dlui prof. dr. Florin Mihălţan.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe