Newsflash
Știri

Pas cu pas în realizarea unui proiect ştiinţific

de Sînziana MURARU - ian. 16 2015
Pas cu pas în realizarea unui proiect ştiinţific
Ediţia a doua a Basic Research Skills (BRS), organizată în ultima lună a anului trecut de Grupul studenţilor medicinişti cu activitate ştiinţifică (SOMS), a cuprins o serie de evenimente, în afara curriculei obligatorii, grupate pe sesiuni de informare şi prezentări ştiinţifice. Studenţii prezenţi la biblioteca UMF „Carol Davila“, sala „Daniel Danielopolu“ în perioada 8–12 decembrie 2014, au putut urmări, de exemplu, prezentarea susţinută de dr. Lăcrămioara Brînduşe, despre organizarea proiectului de licenţă, selectarea metodologiei şi a subiecţilor, indicaţii despre interpretarea rezultatelor, întocmirea şi prezentarea lui ş.a.m.d.
Profesorul Mircea-Ioan Popa şi dr. Alexandru Muntean au vorbit asistenţei despre admiterea şi organizarea unui doctorat: examenul (programă, locuri, surse de informare), admiterea (alegerea coordonatorului şi a proiectului), criterii pentru obţinerea titlului de doctor în medicină, importanţa publicaţiilor ca prim autor etc. Totodată, cei doi au arătat şi câteva exemple de proiect.
Monica Mocanu, directoarea bibliotecii, gazdă a manifestării ştiinţifice, a făcut o trecere în revistă a resurselor online pe care biblioteca le pune la dispoziţia studenţilor: catalogul online şi biblioteca virtuală prin care studenţii pot avea acces gratuit la reviste sau cărţi publicate de Elsevier, ScienceDirect, Informa HealthCare, SpringerLink, Wiley.
Conf. dr. Cristian Băicuş a făcut o incursiune în statistică, unde, pe lângă noţiunile teoretice, a pus la dispoziţia studenţilor o bază de date, prin intermediul căreia aceştia au putut exersa câteva funcţii şi teste statistice în programul SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) şi învăţa, printre altele, când se folosesc testele parametrice sau cele nonparametrice sau care este semnificaţia testelor de corelaţie şi a curbelor ROC (Receiver Operating Characteristics).
Săptămâna BRS s-a încheiat cu un Journal Club, coordonat de dr. Mircea Panduru, în cadrul căruia au fost dezbătute două articole ştiinţifice: modul în care se lecturează critic un articol, ordinea în care se citesc informaţiile pentru a avea cât mai rapid o imagine de ansamblu, dacă şi cum se poate extrapola semnificaţia rezultatelor şi ce capcane ar putea ascunde literatura ştiinţifică.
Nu au lipsit în cadrul ediţiei 2014 a BRS nici prezentările ştiinţifice. Domeniul cardiologiei a fost abordat de prof. dr. Maria Dorobanţu, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca Bucureşti. Aceasta a vorbit despre proiectele desfăşurate în clinica de cardiologie pe care o conduce în cadrul acestui spital, rezultatele studiului naţional SEPHAR, precum şi despre un nou proiect referitor la folosirea celulelor stem în infarctul miocardic. Gastroenterologia a fost reprezentată de dr. Răzvan Iacob (Institutul Clinic Fundeni), care a vorbit despre predicţia recurenţei carcinomului hepatic după un tratament potenţial curativ prin intermediul unor markeri genetici.
Au fost organizate şi două întâlniri cu tema „Cariere în cercetarea fundamentală şi clinică“, coordonate de profesorul Florin Grigorescu, de la Universitatea UM1 Montpellier Franţa, ca reprezentant al cercetării fundamentale, şi dr. Carina Mihai (Spitalul „Dr. Ion Cantacuzino“ Bucureşti), reprezentând domeniul cercetării clinice.
Prof. dr. Florin Grigorescu este absolvent al UMF „Carol Davila“, cu doctoratul obţinut la Montpellier şi studiile postdoctorale efectuate la Joslin Diabetes Center, Universitatea Harvard, Boston. În prezent, coordonează un proiect internaţional pentru identificarea unor noi gene implicate în sindromul metabolic şi diabetul zaharat, comparativ între populaţii din diferite regiuni ale Europei şi Africii de Nord. Profesorul Grigorescu a prezentat, într-un cadru cordial şi cu mult umor, cariera plină de provocări a unui cercetător, punând accent pe importanţa începutului, a îndrumătorilor şi echipei.
Dr. Carina Mihai este fondatoarea Centrului naţional de sclerodermie şi coordonatoare a numeroase proiecte în domeniul reumatologiei. Printre altele, aceasta a vorbit despre cele mai noi proiecte în evaluarea riscului de tuberculoză la pacienţii cu boli reumatice, insistând pe faptul că, pe lângă riscul reprezentat de boala cronică, aceşti pacienţi mai prezintă un risc – cel cauzat de tratamentul imunosupresor.
Numărul mare de participanţi şi la ediţia 2014 a BRS denotă un interes crescut al studenţilor faţă de ştiinţă, element fundamental în medicina bazată pe dovezi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe