Newsflash
Știri

Paşi înainte în cercetarea bolilor autoimune

de S. V. - mai 16 2012
Paşi înainte în cercetarea bolilor autoimune

Cercetătorii de la Institutul Weizmann din Rehovot, Israel, propun o posibilă nouă terapie pentru bolile autoimune.

            Cercetările din ultimii ani au arătat că metaloproteinaza matricială 9 (MMP-9), implicată fiziologic în vindecarea plăgilor, în absenţa controlului facilitează apariţia bolilor autoimune şi răspândirea în organism a celulelor neoplazice.
            Prof. dr. Irit Sagi, preşedinta Societăţii Israeliene de Biofizică, şi echipa sa de la Institutul Weizmann au lucrat mulţi ani pentru a găsi o modalitate de a bloca MMP-9. La început, au administrat un compus si­milar inhibitorului tisular de metalo­proteinază (TIMP), dar experimentul a dat greş pentru că medica­mentul nu mima sufi­cient de bine activitatea TIMP şi avea nu­meroa­se efecte adverse. Continuând cercetările, după cum aflăm dintr-o comunicare semnată de presă semnată de Avigayil Kadesh, dr. Netta Sela-Passwell a propus fabricarea unui vaccin pentru a crea anticorpi naturali împotriva MMP-9. Echipa a preluat ideea şi, în colaborare cu departamentul de chimie al institutului din Rehovot, a sintetizat o versiune cu zinc şi histidină (imunoreactivă) a complexului central din MMP-9. Experimentele efectuate la animalele de laborator injectate cu acest complex modificat au relevat prezenţa anticorpilor similari structural şi funcţional cu TIMP, denumiţi de cercetători „metalocorpi“. In vitro, metalocorpii au aderat atât la variantele murină, cât şi la cele umane de MMP-2 şi MMP-9. Rezultatele au fost publicate recent în Nature Medicine*.
            „Nu suntem entuziasmaţi numai de potenţialul acestui tratament de a vindeca boala Crohn, ci şi de multiplele posibilităţi pe care această metodă le oferă pentru cercetarea şi tratarea multor altor boli“, a declarat prof. dr. Irit Sagi, şefa Laboratorului de reglare biologică din cadrul Institutului Weizmann. Cercetătorii au depus deja o cerere pentru patentarea moleculelor de sinteză utilizate, precum şi a metalocorpilor rezultaţi.
 
 

*Sela-Passwell N, Kikkeri R, Dym O, Rozenberg H, Margalit R, Arad-Yellin R, Eisenstein M, Brenner O, Shoham T, Danon T, Shanzer A, Sagi I. Antibodies targeting the catalytic zinc complex of activated matrix metalloproteinases show therapeutic potential. Nat Med. 2011 Dec 25;18(1):143-7


 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe