Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Paşi înainte în cercetarea bolilor autoimune

Viața Medicală
S. V. miercuri, 16 mai 2012

Cercetătorii de la Institutul Weizmann din Rehovot, Israel, propun o posibilă nouă terapie pentru bolile autoimune.

            Cercetările din ultimii ani au arătat că metaloproteinaza matricială 9 (MMP-9), implicată fiziologic în vindecarea plăgilor, în absenţa controlului facilitează apariţia bolilor autoimune şi răspândirea în organism a celulelor neoplazice.
            Prof. dr. Irit Sagi, preşedinta Societăţii Israeliene de Biofizică, şi echipa sa de la Institutul Weizmann au lucrat mulţi ani pentru a găsi o modalitate de a bloca MMP-9. La început, au administrat un compus si­milar inhibitorului tisular de metalo­proteinază (TIMP), dar experimentul a dat greş pentru că medica­mentul nu mima sufi­cient de bine activitatea TIMP şi avea nu­meroa­se efecte adverse. Continuând cercetările, după cum aflăm dintr-o comunicare semnată de presă semnată de Avigayil Kadesh, dr. Netta Sela-Passwell a propus fabricarea unui vaccin pentru a crea anticorpi naturali împotriva MMP-9. Echipa a preluat ideea şi, în colaborare cu departamentul de chimie al institutului din Rehovot, a sintetizat o versiune cu zinc şi histidină (imunoreactivă) a complexului central din MMP-9. Experimentele efectuate la animalele de laborator injectate cu acest complex modificat au relevat prezenţa anticorpilor similari structural şi funcţional cu TIMP, denumiţi de cercetători „metalocorpi“. In vitro, metalocorpii au aderat atât la variantele murină, cât şi la cele umane de MMP-2 şi MMP-9. Rezultatele au fost publicate recent în Nature Medicine*.
            „Nu suntem entuziasmaţi numai de potenţialul acestui tratament de a vindeca boala Crohn, ci şi de multiplele posibilităţi pe care această metodă le oferă pentru cercetarea şi tratarea multor altor boli“, a declarat prof. dr. Irit Sagi, şefa Laboratorului de reglare biologică din cadrul Institutului Weizmann. Cercetătorii au depus deja o cerere pentru patentarea moleculelor de sinteză utilizate, precum şi a metalocorpilor rezultaţi.
 
 

*Sela-Passwell N, Kikkeri R, Dym O, Rozenberg H, Margalit R, Arad-Yellin R, Eisenstein M, Brenner O, Shoham T, Danon T, Shanzer A, Sagi I. Antibodies targeting the catalytic zinc complex of activated matrix metalloproteinases show therapeutic potential. Nat Med. 2011 Dec 25;18(1):143-7


 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.