Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Păstrarea confidenţialităţii cu ajutorul „măștii digitale”

de Dr. Diana Andronache - sept. 23 2022
Păstrarea confidenţialităţii cu ajutorul „măștii digitale”

A fost dezvoltată o „mască facială” ce va permite stocarea imaginilor reprezentând feţele pacienţilor în dosarele medicale, eliminând trăsăturile care să permită identificarea lor, dar păstrând caracteristicile relevante pentru stabilirea unui diagnostic medical.

poza2

Aceasta are la bază algoritmi de reconstrucţie tridimensională (3D) și de învăţare profundă și a fost creată de o echipă de cercetători de la Universitatea din Cambridge și de la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou, China. Rezultatele studiului au fost publicate în Nature Medicine. Prin tehnicile de învăţare profundă sunt extrase caracteristici din diferite părţi ale feţei, în timp ce reconstrucţia 3D digitalizează automat formele și mișcarea feţei, pleoapelor și globilor oculari, pe baza informaţiilor obţinute.

Astfel, tehnologia folosește un videoclip original al feţei unui pacient și obţine un videoclip digital bazat pe utilizarea algoritmilor descriși, în timp ce elimină cât mai mult posibil din informaţiile biometrice personale ale pacientului, care ar face posibilă identificarea acestuia. Cercetătorii au testat cât de utile au fost aceste măști în practica clinică și au descoperit că diagnosticul obţinut prin utilizarea măștilor digitale a fost în concordanţă cu cel efectuat cu ajutorul videoclipurilor originale.

 


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220915123659.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe