Newsflash
Știri

Patogenicitatea subvariantelor Omicron este scăzută

de Florentina Ionescu - feb. 4 2022
Patogenicitatea subvariantelor Omicron este scăzută

Chiar dacă România înregistrează un număr mare de cazuri noi de COVID-19, numărul de reproducere a virusului SARS-CoV-2 a scăzut semnificativ în ultima lună.

OmicronEste greu de spus în acest moment dacă ţara noastră a atins un vârf al pandemiei de COVID-19, atrage atenţia prof. dr. Emilian
Popovici, vicepreședintele Societăţii Române de Epidemiologie (SREPI), pentru Viaţa Medicală.

Totuși, acesta a subliniat că, în mod „categoric, numărul de infecţii este mare și impresionează, în special, pentru că s-a schimbat prima cifră”. Marţi, România a înregistrat peste 40.000 de cazuri noi de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, iar numărul pacienţilor internaţi în spital a depășit miercuri 10.400.

Însă dacă ţinem cont de numărul de reproducere, care arată pe câte persoane le infectează, într-o colectivitate, o persoană confirmată cu infecţia SARS-CoV-2, vicepreședintele SREPI declară că acesta a scăzut semnificativ în ultima lună, de la peste 1,5 la 1,16: „Ar putea să însemne că există un echilibru între imunitatea postinfecţioasă dobândită de unii pacienţi, imunitatea postvaccinală dobândită de alţii, de asemenea, nivelul de măsuri și agresivitatea variantei virale”.

Situaţie sub control

În ceea ce privește proporţia de teste pozitive identificate în ţara noastră, aceasta a stat undeva la 30%, a adăugat prof. dr. Emilian Popovici, situându-se chiar la 31-32% zilele trecute.

Ministerul Sănătăţii a informat, luni, 31 ianuarie a.c., că gradul de pozitivare a testelor COVID-19 efectuate a fost de 38,36%, însă epidemiologul subliniază că este, totuși, „o anumită constanţă” a
gradului de pozitivare.

„Situaţia este sub control în acest moment, ţinând cont de context, bineînţeles. Sigur că am putea să ne dorim să nu mai avem infecţii deloc. (...) Dacă și românii ar fi înţeles să se vaccineze într-o proporţie mai semnificativă, am fi putut să fim și noi în situaţia Danemarcei, care a ridicat restricţiile”, a declarat dr. Emilian Popovici.

Specialistul a adăugat că, în această ţară, 80,9% din populaţie este
vaccinată cu două doze „și iată că vaccinarea i-a eliberat”.

Subvariante ale Omicron

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că în România, varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 reprezintă între 20% şi 25% din îmbolnăvirile cu COVID-19, înregistrându-se în continuare cazuri grave din cauza ei.

Un alt lucru menţionat de epidemiologul Emilian Popovici este faptul că, în prezent, preponderente în ţara noastră sunt infecţiile date de varianta Omicron, „din cauza transmisibilităţii semnificativ mai mari”.

Potrivit acestuia, una dintre caracteristicile celor trei subvariante ale Omicron, în afară de transmisibilitatea foarte crescută, este că patogenicitatea lor este destul de scăzută, adică generează un număr destul de limitat de forme grave de boală.

„Dar nu se exclud aceste forme grave și de aceea, acolo unde există populaţie nevaccinată se menţine utilitatea măsurilor [de a ţine sub control pandemia]”, a conchis vicepreședintele SREPI.

Citiți și: Prin ce se caracterizează subvariantele Omicron: Explicația dată de prof. dr. Emilian Popovici

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe