Newsflash
Știri

Patologia tiroidiană, cea mai frecventă afecţiune endocrină

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mai 28 2021
Patologia tiroidiană, cea mai frecventă afecţiune endocrină

Date oficiale arată că, în România, în 2016 au fost înregistrate 83.413 cazuri noi de afecţiuni ale glandei tiroide, de două ori mai multe decât în anul 2010.

tiroida

Anul acesta, Societatea Română de Endocrinologie marchează Săptămâna Internaţională a Tiroidei prin șapte zile de dezbateri în cadrul cărora vor fi transmise informaţii privind afecţiunile tiroidei. Prof. dr. Cătălina Poiană (președintele SRE) a subliniat importanţa creșterii conștientizării acestor afecţiuni, diagnosticul precoce și iniţierea cât mai rapidă a tratamentului fiind două elemente cheie în succesul terapeutic în cazul lor: „Scopul Zilei Mondiale a Tiroidei este tocmai de a arăta importanţa diagnosticului precoce și la timp al unei suferinţe tiroidiene, de a sublinia importanţa tratamentului rapid și performant al afecţiunilor acestei glande endocrine și, nu în ultimul rând, de a atrage atenţia asupra importanţei profilaxiei în patologia tiroidiană”.

        Patologia tiroidiană este de departe cea mai frecventă patologie endocrină. În România, datele oficiale arată că în 2016 au fost înregistrate 83.413 cazuri noi de afecţiuni ale glandei tiroide, de două ori mai mult decât în anul 2010. Dintre acestea, 12.577 au fost cazuri noi de hipotiroidie și 9.575 au fost cazuri noi de hipertiroidie. În 86% dintre cazuri pacienţii au fost femei.

        În cadrul primei transmisiuni, președintele SRE a explicat o serie de aspecte privind afecţiunile tiroidiene. Structura tiroidei, cancerele tiroidiene, hipo- sau hipertiroidia, mecanismele autoimune, deficitul de iod, monitorizarea funcţiei tiroidiene au fost câteva dintre subiectele abordate. „O afecţiune tiroidiană nediagnosticată și netratată poate să aibă repercusiuni importante asupra sănătăţii organismului, cel mai afectat fiind sistemul cardiovascular; patologia cardiovasculară asociată afecţiunilor tiroidiene poate să aibă consecinţe grave, chiar poate să crească rata de deces”, a atras atenţia prof. dr. Cătălina Poiană.

        Săptămâna Internaţională a Tiroidei este marcată în perioada 25-31 mai, ea debutând cu Ziua Mondială a Tiroidei. Acest demers internaţional a fost iniţiat în urmă cu 13 ani de Thyroid Federation International și este susţinut de societăţi medicale din Europa – inclusiv România, America Latină, Asia, Canada și Statele Unite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe