Newsflash
Știri

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a semnat un acord de colaborare cu Associazione Salute Donna

de Florentina Ionescu - dec. 2 2022
Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a semnat un acord de colaborare cu Associazione Salute Donna

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române și Associazione Salute Donna au semnat un Acord-Cadru de colaborare, având ca obiectiv organizarea de activități filantropice adresate pacienților oncologici.

Vinerea trecută, 25 noiembrie, la sediul Rectoratului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române și Associazione Salute Donna au semnat un Acord-Cadru de colaborare. Acordul vizează organizarea unor activități filantropice adresate pacienților oncologici. 

Colaborare între IOB și Istituto Nazionale dei Tumori din Milano 

semnare acord asociatia salute donna cu patriarhia romana (6)
Iulia Cupșa Kiseleff dă mâna cu părintele Ciprian Ioniță, după semnarea acordului-cadru de colaborare

Am stat de vorbă la finalul evenimentului cu Iulia Cupșa Kiseleff, fost consul român, cea care a semnat acordul cu un reprezentant al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române. (Galerie foto la finalul știrii)

Ea a ținut locul președintei asociației Salute Donna, Anna Maria Mancuso, întrucât aceasta nu a putut fi prezentă la eveniment. 

Medicii de la IOB se vor pregăti și la Milano 

iulia cupsa kiseleff1
Iulia Cupșa Kiseleff, alături de reprezentantul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, părintele Ciprian Ioniță. Credit foto: Darius Dubreu

„Eu am semnat astăzi în numele președintei Anna Maria Mancuso, pentru că nu a putut să fie prezentă cu noi, din păcate. Dar a fost o oportunitate pentru mine să vă transmit un mesaj românesc, din sufletul românesc, și pe urmă mesajul dânsei. Ceea ce văd eu, o dată cu semnarea acestui acord, este că în Italia, spre deosebire de România, prevenția este deja cred că la etajul zece, probabil, dintr-un imobil de 20 sau de 30 de etaje. Ei au deja o experiență, cel puțin asociația aceasta (Associazione Salute Donna – n.red.) are o experiență de 20 de ani. A fost înființată cu 20 de ani în urmă, în momentul în care președinta asociației a devenit pacientă a Institutului Național de Tumori din Milano (Istituto Nazionale dei Tumori di Milano – n.red.). De două ori a suferit intervenții la acest institut”, a declarat Iulia Cupșa Kiseleff pentru „Viața Medicală”.

UMF „Carol Davila”, liantul dintre două mari institute în domeniul Oncologiei 

Totodată, aceasta a explicat că cei de la asociația Salute Donna au o rețea foarte bine organizată pe teritoriul italian, au reprezentanți și voluntari în foarte multe regiuni ale Italiei, de la nord la sud. 

 

„Ceea ce vor să aducă ei aici (în acest acord-cadru de colaborare – n.red.): importanța prevenției. Asta trebuie subliniat în toate culorile, cu litere extrem de mari și cu semne de exclamare. Pentru că în momentul în care știi să previi, știi să te hrănești, știi că trebuie să mergi la control cu o oarecare regularitate – chiar dacă nu ai nimic – , atunci ai un procentaj de 80% de a nu mai ajunge la medic pentru a suferi sau a suporta un tratament pentru boală oncologică sau chiar o intervenție sau, și mai rău, să nu ți se dea nicio speranță. Deci foarte multe cazuri pot fi evitate”, a adăugat Iulia Cupșa Kiseleff.

Fost consul român, Iulia Cupșa Kiseleff a ținut să sublinieze că sunt două idei total diferite, dar care merg împreună, merg mână în mână. Pe de o parte, spune ea, este voluntariatul, „pentru că cei sănătoși sau cei care s-au însănătoșit trebuie să dea mai departe mesajul celorlalți, [să le spună] cât este de important să faci prevenție, aceasta fiind a doua noțiune. Eu le văd mergând mână în mână. Românii ar trebui să se gândească puțin și la celălalt și nu la întrebarea «Bun, mă implic, dar mie ce îmi iese?». Investim în noi, în sufletul nostru, și investim în viitorul celor care ne sunt alături. O investiție mai importantă decât asta nu cred că există”.

Asociația Salute Donna este o asociație de voluntariat, care își găsește fonduri din surse externe și care aduce la diverse întâlniri medici, profesioniști, care susțin seminariile de prevenție. Totodată, au loc campanii de control, campanii de screening pe care le desfășoară asociația în anumite perioade ale anului, toate din fondurile Associazione Salute Donna, „implicând medicii sau voluntarii, fără a fi remunerați”. 

semnare acord asociatia salute donna cu patriarhia romana (8)
Semnare acord-cadru

 

Despre Iulia Cupșa Kiseleff

Este coordonator al biroului de cooperare internațională sanitară la Institutul Național de Tumori din Milano, și aa avut, pentru 8 ani, funcția de consul al României la Torino și la Milano. Însă în prezent nu mai este consul, pentru că a renunțat la acest drum.

„Eu acum practic am mers de partea cealaltă și lucrez efectiv pentru statul italian. Nu mi-aș fi iertat dacă nu aș fi reușit să insist și să aduc această echipă nemaipomenită în România. Pentru că biroul de cooperare dirijează sau propune direcțiile și statele în care se vor face următoarele proiecte, evident sunt avizate de președintele institutului sau institutelor, dar propunerile vin de la acest birou și nu mi-aș fi iertat niciodată să nu propun România printre primele state cu care să colaborăm”, a spus aceasta în încheiere. 

Click mai jos pentru galeria foto: 


Galerie imagini (20)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe