Newsflash
Știri

Patru din zece persoane suferă de tulburări funcţionale digestive

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 24 2020
Patru din zece persoane suferă de tulburări funcţionale digestive

Un studiu multinaţional efectuat la scară largă a relevat faptul că peste 40% dintre persoanele din întreaga lume suferă de tulburări funcţionale digestive.

Patru din zece persoane suferă de tulburări funcţionale digestiveStudiul, publicat recent în revista Gastroenterology, s-a bazat pe răspunsurile a 73.076 de respondenţi adulţi din întreaga lume, dintre care 49,5% au fost femei.

Tulburările funcţionale digestive (TFD) reprezintă o problemă majoră pentru medici, mai ales prin evoluţia lor cronică.

Sindromul de intestin iritabil (SII), cunoscut de medici și ca IBS (irritable bowel syndrome) este cea mai frecventă tulburare funcţională digestivă. Standardul de diag­nostic, de subtipare și tratament al TFD este stabilit de lucrările grupurilor de lucru ale comitetelor de experţi ale Fundaţiei Roma.

Din păcate, așa cum s-a subliniat de multe ori, nu existau date relevante de epidemiologie a SII. De aceea, Fundaţia Roma a lansat cu circa patru ani în urmă un proiect de studiu al epidemiologiei TFD, intitulat IBS Global Survey.

Scopul a fost acela de a studia prevalenţa TFD și mai ales a SII în lume. În comitetul executiv al acestui studiu, Europa de Est a fost reprezentată de prof. dr. Dan Dumitrașcu din Cluj-Napoca.

Peste 2.000 de români  au fost incluși în studiu

Studiul a cuprins investigarea unor eșantioane de oameni din populaţia generală fie prin chestionare pe internet, fie prin chestionare completate faţă în faţă. Au fost selectate 33 de ţări, printre care și România.

În ţara noastră au fost investigaţi 2.000 de pacienţi. Studiul e relevat o prevalenţă mai mare a TFD în rândul femeilor și o asociere a acestor tulburări cu o calitate mai scăzută a vieţii și cu un număr mai mare de vizite la medic.

Rezultatele au fost publicate recent în revista Gastro­enterology, deocamdată online, iar în august vor apărea și în varianta tipărită.

„Studiul are valoare de referinţă pentru epidemiologia TFD și a SII în lume și de aceea este, în plină epidemie de COVID-19, probabil cel mai important eveniment gastroenterologic”, a declarat profesorul Dan Dumitrașcu.

Deoarece datele nu mai sunt sub embargo, vă prezentăm situaţia rezultată privind prevalenţa TFD în ţara noastră, de unde au fost obţinute 2.049 de răspunsuri „Prevalenţa TFD în general – cu chestionarele Roma IV – este mare: 40%. Dintre acestea, SII are prevalenţa de 3,5%.

În comparaţie, dispepsia funcţională se întâlnește la 7,4%, constipaţia funcţională la 11,7%, diareea funcţională la 2,6% și balonarea funcţională la 6,7 % dintre respondenţi, un eșantion destul de reprezentativ pentru România”, explică profesorul clujean.

Potrivit acestuia, se poate spune că „de-acum, știm mai multe despre epidemiologia TFD în ţara noastră”. În plus, adaugă prof. dr. Dan Dumitrașcu, treptat vor fi publicate și alte informaţii din uriașa bază de date a Fundaţiei Roma.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe