Newsflash
Știri

Patru milioane pentru hematologie la IOCN

de Demostene ŞOFRON - aug. 11 2017
Patru milioane pentru hematologie la IOCN
     Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca (IOCN) va avea o clinică nouă de hematologie, ca urmare a unei investiții de patru milioane de euro din fondurile Ministerului Sănătății. Lucrările au demarat la 20 iulie 2017 și vor dura doi ani. Anunțul a fost făcut vineri, 28 iulie, într-o conferință de presă organizată la Cluj-Napoca, la care a participat și Florian Bodog, ministrul sănătății. Deși în cei 45 de ani de existență secția în sine a avut rezultate dintre cele mai bune, foarte mulți ani ea a funcționat într-un sediu total impropriu actului medical.
     Noua secție se va afla într-o clădire modernă, adusă la standardele medicale obligatorii. Clădirea este proiectată să aibă patru niveluri, 56 de paturi pentru servicii medicale în regim de spitalizare și alte șapte paturi în regim de spitalizare de zi. Echipa medicală va fi alcătuită din șapte medici, un psiholog, 26 de asistente medicale, opt infirmiere și zece îngrijitoare, echipă deja existentă în sediul actual al secției. Investiția se va extinde și asupra personalului medical. Pe lângă obligațiile curente de serviciu, medicii vor efectua stagii de perfecționare în țară și peste hotare.
     Prezența ministrului Bodog la IOCN a mai avut o țintă: a luat parte și la recepționarea unui număr de șapte aparate de anestezie prin Programul Băncii Mondiale. Guvernul României s-a angajat să achiziționeze, prin acest program, 277 de astfel de echipamente pentru blocurile operatorii din aproximativ 50 de unități sanitare. Totodată, Florian Bodog spune că această clinică de la Cluj își va extinde semnificativ capacitatea de transplant de măduvă la nivel național și va permite tratarea pacienților care suferă de afecțiuni maligne ale sângelui, precum leucemia.
     Conf. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, directorul medical al IOCN spune că pe parcursul anului 2016, în Secția de hematologie a Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” au fost înregistrate 16.213 de consultații, în ușoară creștere față de anul precedent. Numărul consultațiilor oferite de specialiști hematologi ai institutului a crescut în ultimii cinci ani, de la 9.904 în 2011 la 15.932 în 2015. În prezent, în România, operații de transplant medular se efectuează doar la București și Timișoara.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe