Newsflash
Știri

Persoanele cu DZ vaccinate anti-COVID - fără efecte adverse majore

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 15 2021
Persoanele cu DZ vaccinate anti-COVID - fără efecte adverse majore

Pacienţii cu diabet zaharat ar trebui să se vaccineze împotriva COVID-19, indiferent de riscul cardiovascular asociat sau de complicaţiile asociate afecţiunii, atrag atenţia specialiștii din domeniu.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 este în plină desfășurare, iar medicii și autorităţile încearcă să informeze cât mai corect populaţia și să promoveze vaccinarea, în special în rândul pacienţilor cu boli cronice. O categorie aflată la risc o reprezintă cei care suferă de diabet zaharat, aceştia prezentând un risc mai mare de a dezvolta forme moderate sau severe de COVID-19. Federaţia Română de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice și Asociaţia Română de Educaţie în Diabet explică printr-o postare pe o reţea de socializare cum funcţionează vaccinurile împotriva COVID-19 şi care sunt beneficiile vaccinării pentru aceşti pacienţi. Reprezentanţii celor două societăţi subliniază că indiferent de riscul cardiovascular asociat sau de complicaţiile diabetului zaharat, de prezenţa obezităţii sau nu, acestor pacienţi le este recomandată vaccinarea. Ei se pot vaccina în a doua etapă a campaniei.

În ceea ce privește siguranţa vaccinurilor, datele disponibile la acest moment arată că în studiile derulate în cazul vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech și de Moderna au fost incluse şi 6.000 de persoane cu diabet zaharat de tip 1, de tip 2 sau diabet gestaţional, fără a fi înregistrate probleme majore.

Singurele efecte adverse cunoscute până în prezent sunt similare celor apărute în cazul administrării altor tipuri de vaccinuri: durere şi roşeaţă la locul de injectare, febră, frison, fatigabilitate etc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe