Newsflash
Știri

PERSOANELE VACCINATE De zece ori mai ferite de infecţie

de Cristina GHIOCA - aug. 20 2021
PERSOANELE VACCINATE De zece ori mai ferite de infecţie

Vaccinarea cu schema completă scade de 14 ori riscul de deces, de 12 ori riscul de spitalizare și de internare în ATI și reduce de 12 ori riscul de infecţie cu SARS-CoV-2, a precizat col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

de zece oriPreședintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (CNCAV) a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, o analiză preliminară a datelor de eficienţă a vaccinării împotriva COVID-19, în România. Eficienţa vaccinului pentru prevenirea infecţiei este de 90,2% în cazul persoanelor vaccinate cu schema completă, ceea ce înseamnă că aceste persoane sunt de zece ori mai protejate în faţa infecţiei, comparativ cu cele nevaccinate. Analiza a luat în calcul imunizările efectuate în perioada februarie-mai 2021, interval care corespunde cu valul trei de COVID-19 din ţara noastră, a explicat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Analiză în patru timpi

Datele au fost extrase din aplicaţia Corona Forms și Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, fiind analizate patru intervale de timp: primele 14 zile de la efectuarea primei doze de vaccin; ziua a 14-a de la efectuarea primei doze, până la administrarea celei de-a doua doze; primele două săptămâni după încheierea schemei de vaccinare și mai mult de 14 zile de la finalizarea acesteia. Astfel, s-a constatat că la mai mult de 14 zile de la administrare, o singură doză de vaccin oferă o eficienţă de 67% în prevenirea spitalizărilor, care crește la peste 92% după două săptămâni de la finalizarea schemei de vaccinare. Acest lucru înseamnă că persoana imunizată are un risc de 12 ori mai scăzut de a fi internat în spital și de a face o formă gravă de COVID-19 în cazul în care este testat pozitiv, a punctat președintele CNCAV.

Risc mai mic de deces

Tot de 12 ori mai scăzut este și riscul persoanelor vaccinate complet de a fi internate în secţia de Terapie Intensivă în eventualitatea contractării virusului SARS-CoV-2. Eficienţa schemei complete de vaccinare la peste 14 zile, pentru prevenirea deceselor, este și ea de peste 93%, ceea ce înseamnă o reducere a riscului de deces de aproximativ 14 ori la persoanele imunizate.
vaccinuriColectarea și analizarea datelor va continua și pe viitor, urmând să fie evaluată și prezentată eficienţa fiecărui tip de vaccin utilizat în România. Datele vor fi transmise și către un jurnal medical de specialitate internaţional, pentru a fi supuse unui proces de peer review și a reprezenta o bază știinţifică importantă pentru situaţia din România.
Dr. Valeriu Gheorghiţă a mai menţionat că, deși datele colectate corespund perioadei în care în ţara noastră domina varianta Alfa a SARS-CoV-2, informaţiile raportate de alte state arată că eficienţa actualelor vaccinuri anti-COVID se menţine la valori de peste 90% și în cazul variantei Delta, în ceea ce privește prevenirea spitalizărilor, a formelor grave ale bolii și în prevenirea deceselor.

România a depășit pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu schemă completă.


Notă autor:

Sursă: CNCAV

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe