Newsflash
Știri

Peste 1.400 de candidați înscriși la concursul de rezidențiat de la Cluj-Napoca

de Dorina Novac - nov. 18 2022
Peste 1.400 de candidați înscriși la concursul de rezidențiat de la Cluj-Napoca

Anul acesta, peste 1.400 de candidați vor participa la concursul național de rezidențiat, organizat de UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, care va avea loc duminică, 20 noiembrie.

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca va lua măsuri speciale astfel încât proba scrisă, să se desfăşoare în condiţii optime pentru toţi cei implicaţi în acest proces, candidați și organizatori.

UMF Cluj

Concursul de intrare în rezidențiat pe post și în rezidențiat pe loc este organizat de Ministerul Sănătății, UMF „Iuliu Hațieganu” fiind centru de examinare.

Examenul se desfășoară, în fiecare an, în șase centre universitare din țară: Cluj-Napoca, București, Iași, Târgu Mureș, Craiova și Timișoara.

Citește și: MS a publicat bibliografia pentru examenul de rezidențiat 2022

Anul acesta, Ministerul Sănătății a scos la concurs 5.634 de locuri și 231 de posturi, pentru care vor candida 10.330 de absolvenți din întreaga țară.

La Cluj-Napoca s-au înscris 1.432 de candidați: 771 de absolvenți de Medicină, 278 de absolvenți de Medicină dentară și 383 de absolvenți de Farmacie.

De asemenea, la București s-au înscris 3.636, la Craiova 1.006, Iași – 1.752, Târgu Mureș – 905, și Timișoara – 1.599 candidați.

candidati

„Unitățile și specialitățile pentru care se organizează rezidențiat, precum și cifra de școlarizare pe domenii și specialități pe post sunt aprobate prin ordin al ministrului Sănătății. Numărul de locuri și posturi pe domenii și specialități este stabilit defalcat pe centre universitare, inclusiv pentru centrele universitare cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie, în funcție de capacitățile de pregătire pe specialități ale acestora, de către Ministerul Sănătății și Grupul Universităților de Medicină și Farmacie din România și sunt aprobate prin ordin al ministrului sănătății”, se arată într-un comunicat.

Examenul scris va începe duminică, 20 noiembrie, la ora 10:00, va avea durata de 4 ore și se va susține în trei domenii: medicină, medicină dentară și farmacie.

Acesta se va desfășura sub formă de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul. Candidații vor primi rezultatele pe loc, după încheierea examenului, corectarea grilelor realizându-se în mod electronic.

Pentru a asigura condiții optime pentru candidați și pentru a respecta distanțarea fizică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a pregătit 13 săli de examen, în mai multe locații din Cluj-Napoca: amfiteatrele proprii, amfiteatre ale Universității Babeș-Bolyai și sala polivalentă BTArena.

Prin ordinul ministrului sănătății, se recomandă purtarea măștii de protecție și se vor asigura săli de examinare speciale pentru candidații care prezintă simptome respiratorii.

„Examenul național de intrare în rezidențiat este una dintre cele mai importante etape din viața unui viitor medic sau farmacist și, din acest motiv, universitatea noastră va privi cu maximă seriozitate modalitatea de organizare a acestui concurs, acționând preventiv şi cu responsabilitate, în beneficiul candidaților. Și în acest an va fi o concurență mare pentru posturile și locurile scoase la concurs și le dorim mult succes tuturor candidaților”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se va face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.

În 2021, peste 1.600 de candidați au participa la concursul național de rezidențiat, organizat de UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

La concursul de rezidențiat de anul trecut, cele mai mari punctaje din țară și cea mai mare rată de promovare, în toate cele trei domenii - medicină, medicină dentară și farmacie - au fost obținute de către absolvenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe