Newsflash
Știri

Peste 24 de mii de persoane au fost testate prin programul LIVE(RO)-2 SUD

de Dorina Novac - dec. 8 2021
Peste 24 de mii de persoane au fost testate prin programul LIVE(RO)-2 SUD

În primele patru luni de la startul celui mai amplu program de screening al hepatitelor virale derulat în sudul României, peste 24 de mii de persoane au fost testate prin programul LIVE(RO)-2 SUD.

În numai patru luni de la debutul acestei campanii, în plină pandemie de COVID-19, medicii de familie din județele Dolj și Argeș afiliați acestui program de screening au testat pentru infecțiile cu virusurile hepatitei B și C 24.207 persoane din numărul total de 120.000 de persoane asumat ca obiectiv de testare până la finele anului 2023, în cele 12 județe din zona Sud Muntenia și Sud-Vest Oltenia.

screening al hepatitelor

Până în acest moment, 238 de persoane (96 femei și 142 de bărbați) au fost depistate cu infecție cronică cu virusul hepatitic B și 241 de persoane (193 de femei și 48 de bărbați) s-au dovedit a fi infectate cu virusul hepatitic C.

Pe grupe de vârstă, cea mai mare prevalență a infecției cu virus B (1,88%) a fost înregistrată la persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani, în timp ce prevalența cea mai mare a infecției cu virus C (1,64%) a fost observată la persoanele peste 54 de ani.

„Datele obținute până în prezent scot în evidență modificări importante în prevalența și profilul infecțiilor virale B și C în populația României și vor avea o contribuție majoră la elaborarea strategiilor de sănătate publică, precum și la resetarea Planului – Cadru Național pentru Controlul Hepatitelor Virale și atingerea obiectivelor eliminării asumate în acord cu Strategia Sectorială a Organizației Mondiale a Sănătății în acest domeniu”, se arată într-un comunicat.

Medicii de familie realizează depistarea prin teste rapide de sânge capilar (din deget), iar rezultatul este primit de către persoana testată în 15 minute.

Pacienții depistați pozitivi au șansa, ulterior, de a fi sprijiniți de echipele de acompaniere ale Asociației Române Anti-Sida, partenerul oficial al proiectului, pentru a ajunge într-unul dintre cele trei Centre de Prevenție: Institutul Clinic Fundeni (coordonatorul proiectului), Spitalul Universitar de Urgență București și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

În aceste centre, persoanele detectate pozitive în screening sunt evaluate de medici gastroenterologi cu expertiză în domeniul hepatitelor virale, se stabilește diagnosticul final și stadiul afecțiunii și se decide oportunitatea și tipul tratamentului antiviral.

„Fiecare pacient pozitiv, indiferent dacă este asigurat sau neasigurat, are posibilitatea de a beneficia gratuit prin acest program de stadializarea bolii, însemnând consultație de specialitate, testări virusologice (inclusiv încărcătura virală) și evaluarea fibrozei hepatice prin fibroscan. Toate persoanele testate sunt înregistrate în Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului, elaborat în acest scop de către Institutul Clinic Fundeni și Institutul Național de Sănătate Publică, în cadrul unui proiect anterior, LIVE(RO)1”, se mai arată în comunicat.

În luna ianuarie 2022, proiectul va continua cu două noi județe în care s-a finalizat deja afilierea medicilor de familie. 41 de medici din județul Olt și 38 de medici din județul Dâmbovița au ales să se alăture programului de testare în care sunt implicați până acum 97 de medici din județele Argeș și Dolj.

Proiectul „LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening şi diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C” este implementat de Institutul Clinic Fundeni FUNDENI în parteneriat cu Asociația Română Anti SIDA – ARAS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe