Newsflash
Știri

Peste 55% dintre pacienții cu afecțiuni post-COVID se confruntă cu oboseală cronică

de Dorina Novac - feb. 10 2022
Peste 55% dintre pacienții cu afecțiuni post-COVID se confruntă cu oboseală cronică

Afecțiunile medicale post-COVID resimțite de o mare parte dintre pacienți vor influența sănătatea fizică și mintală pe termen lung, potrivit datelor unui studiu efectuat în ianuarie.

Peste jumătate din respondenți, mai exact 57%, se confruntă cu oboseală cronică, arată datele unui studiu efectuat în luna ianuarie, de Asociația din Grijă Pentru Client, pe un eșantion de peste 220 de pacienți care prezintă afecțiuni post-COVID.

post-COVID

Problemele neurologice și căderea părului sunt pe locul al treilea, întâlnite la 36 - 37% dintre persoane, iar cel puțin 1 din 5 s-au plâns de afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, precum și de dureri musculare.

„Alarmant este că pe lângă sechelele fizice, peste 45% dintre persoane au recunoscut că au rămas cu probleme de anxietate, depresie, frică sau insomnii, însă doar 8%, mai exact 17 persoane au cerut consiliere psihologică și / sau își administrează un tratament în acest sens”,  a menționat Cosmina Voichița Meseșan, coordonatoarea acestui studiu.

Cosmina Voichita Mesesan
Cosmina Voichița Meseșan

Doar 19% din pacienți declară că medicul de familie le-a dat o recomandare fermă și o trimitere pentru o evaluare post-COVID.

1 din 4 pacienți a menționat că una dintre sursele de informare e medicul specialist, iar peste 60% din persoanele chestionate declară că au citit informații despre long COVID pe rețelele de socializare.

Implicarea specialiștilor în prevenție și conștientizarea pacientului de a face un control medical sau psihologic post-COVID ar fi mai mult decât binevenită. 9 din 10 pacienți cred că este absolut necesară o informare mult mai bună și din surse credibile.

Aproape 40% din respondenți nu au făcut nicio investigație, deși prezintă una sau mai multe simptome long COVID.

Numărul celor care au optat pentru o evaluare completă post-COVID este relativ scăzut, de doar 29%.

„Mai sunt și pacienți care au recurs la un control medical sau au făcut o parte din analize de sânge recomandate. Majoritatea optează pentru o clinică privată, din păcate în această perioadă acesul pacienților la majoritatea unităților de stat rămâne încă restricționat”, se arată într-un comunicat de presă.

Conform studiului, în momentul trecerii prin boală, doar 1 din 5 persoane chestionate a fost vaccinate cu o singură doză sau cu doza completă, mai mult de jumătate nu erau vaccinați și 30% au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 înainte ca vaccinul să fie disponibil pentru ei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe