Newsflash
Știri

Peste 98.000 de români sunt diagnosticați, anual, cu o formă de cancer

de Dorina Novac - mai 26 2022
Peste 98.000 de români sunt diagnosticați, anual, cu o formă de cancer

Fundația Renașterea organizează, în fața Parlamentului României, o acțiune de conștientizare privind importanța depistării timpurii a cancerului.

Fundația Renașterea, cu sprijinul MSD România, organizează o acțiune de conștientizare privind importanța prevenției, a depistării precoce și a accesului rapid la tratament adecvat în vederea îmbunătățirii controlului cancerului în România.

Actiune constientizare

Pentru a atrage atenția asupra acestei probleme de sănătate publică, cu impact tot mai mare în societatea românească, voluntarii celor două organizații vor desena 98.000 de fundițe colorate pe trotuarul din fața Palatului Parlamentului.

Fiecare fundiță simbolizează un gând de susținere pentru fiecare din cei 98.000 de români diagnosticați cu o formă de cancer în fiecare an.

Cele două organizații marchează astfel Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului, desfășurată în fiecare an, în perioada 25-31 mai.

Cu acest prilej, se atrage atenția și asupra faptului că 1 din 2 pacienți oncologici are sub 65 ani, fiind la vârsta activă din punct de vedere profesional, iar numărul celor impactați de cancer, direct sau indirect, poate ajunge până la un sfert de million.

„Cancerul constituie o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, dar și în România. Îmbătrânirea populației, dar și alți factori de viață și calitatea mediului în care trăim, contribuie la tendința crescătoare a incidenței bolii. În România, se estimează că 2 din 5 persoane se vor îmbolnăvi în cursul vieții de o formă de cancer. Malignitățile cu care pacienții se confruntă cel mai frecvent sunt: cancerul colorectal, pulmonar, de sân, cel de prostată și cancerul de vezica urinară”, se arată într-un comunicat.

În România se înregistrează rate de mortalitate peste media europeană, prin cei peste 50.000 de pacienți care pierd lupta cu cancerul anual.

„România are de făcut pași importanți pentru a se apropia de alte țări Europeane în privința indicatorilor de morbiditate și mortalitate prin cancer. Pilonii esențiali pentru un mai bun control al bolii sunt prevenția, screeningul, diagnosticul prompt și de calitate, tratamentul adecvat și măsurile de susținere a calității vieții. Acești piloni pot fi ranforsați și de un nivel mai bun de literație privind cancerul în rândul populației. Sperăm că autoritățile din România vor face pașii necesari pentru actualizarea cadrului de politici publice naționale, adaptate la realitățile țării noastre, care să ne aducă în linia obiectivelor ambițioase asumate la nivel european prin Planul European de Combatere a Cancerului”, a precizat Mihaela Geoană, președinte Fundația Renașterea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe