Newsflash
Știri

Petiție: radioterapia stereotactică trebuie decontată în țară

de L. Budin - feb. 17 2022
Petiție: radioterapia stereotactică trebuie decontată în țară

Statul român trimite pacienți oncologici în străinătate pentru a beneficia gratuit de această terapie, însă ei sunt obligați să suporte costurile dacă se tratează în țară, arată Asociația Medisprof.

România, țara în care, în 2020, au fost diagnosticate 98.886 cazuri noi de cancer, potrivit datelor International Agency for Research on Cancer, trebuie să ia măsuri pentru alinierea la Planul European de combatere a cancerului, se arată într-un comunicat al Asociației Medisprof din Cluj-Napoca. 

petitie Asociatia Medisprof (002)

În practică însă, pacienții încă se lovesc de situații paradoxale, cum ar fi încurajarea lor de a pleca departe de casă, la spitale din străinătate, pentru a beneficia de aceste tratamente. Ulterior, Ministerul Sănătății, decontează aceste tratamente în condițiile în care ele se pot face în România la costuri mult mai mici, respectiv gratuit”, se arată în comunicat.

Un astfel de tratament este radioterapia stereotactică, pentru care Asociația lansează o petiție. Se solicită autorităților decontarea tratamentului și în România, nu doar pentru pacienții care merg să o facă în afara țării.

Tratamentul se poate administra ambulator și poate face diferența. Este o tehnică extrem de precisă de radioterapie, care utilizează doze mari de iradiere într-un număr redus de ședințe - una până la cinci ședințe. Cel mai frecvent este utilizat pentru tratamentul unor tumori de mici dimensiuni, dar și pentru situații de boala metastatică.

Radioterapia stereotactică (SBRT) pentru tumorile extraacraniene a fost dezvoltată la Universitatea suedeză Karolinka și este acum acceptată pe scară largă ca opțiune de tratament în prima linie, pentru tumorile pulmonare, hepatice, prostatice, renale, metastaze cerebrale, osoase, hepatice etc. Pentru pacienții care nu sunt candidați pentru intervenția chirurgicală sau alte tehnici de ablație, aceasta poate fi o opțiune de tratament eficientă. Recent, au fost publicate rezultatele studiului COMET 10, care a evidențiat o prelungire a supraviețuirii la pacienții cu oligometastaze, se mai arată în comunicat.

Echipamentele de control al respirației sunt obligatorii în cadrul iradierii stereotactice, acolo unde tumorile se deplasează în ritmul mișcărilor respiratorii. Astfel, putem livra dozele necesare în condiții de protecție a țesului sănătos. Am avut, de exemplu, o pacientă de 81 de ani, cu un cancer pulmonar, care în mod obișnuit ar urma undeva la 33 de ședințe clasice de radioterapie plus chimioterapie. Prin radioterapia stereotactică, a avut cinci ședințe țintite pe leziunea pulmonară, în loc de 33 de ședințe zilnice de radioterapie clasică și chimioterapie”, explică dr. Claudiu Hopîrtean, medic specialist radioterapeut Medisprof Cancer Center.

În străinătate, o secvență de radioterapie stereotactică poate costa între 3.000 și 5.000 de euro - iar statul român decontează aceste costuri.

Radioterapia stereotactică, altfel spus, radiochirurgia, este un tratament care a demonstrat creșterea supraviețuirii la pacienții cu cancer unde are indicație conform ghidurilor de tratament europene și americane. Nu este nici un motiv pentru care Ministerul Sănătății/Casa de Asigurări să deconteze din banii contribuabililor aceste tratamente, doar dacă sunt efectuate în străinătate. În acest context, am decis să oferim această terapie gratuit pacienților, la clinica Medisprof, până când statul le va asigura șansa la viață”, afirmă dr. Adrian Udrea, director medical Grup Medisprof.

Campania Asociației Medisprof este susținută de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, formată din 26 de asociații de pacienți cu cancer, aparținători și voluntari, care activează pe plan local, la nivelul județelor.

Sperăm ca tot mai mulți oameni să semneze petiția noastră și, împreună, să facem diferența între viață și moarte”, a declarat Alexandra Dan,  președinte al Asociației Medisprof.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe