Newsflash
Știri

Pierderi evitabile și o ultimă dorință

de Alexandra NISTOROIU - apr. 24 2017
Pierderi evitabile și o ultimă dorință

    Doi din cinci medici de familie englezi ar urma să renunțe la halat în următorii cinci ani, arată un studiu publicat în BMJ Open, citat de OnMedica. Cercetarea a inclus răspunsuri privind intențiile lor profesionale, obținute de la 2.177 de practicieni de medicină generală, care profesează în sud-vestul Angliei. Dintre aceștia, 37% au afirmat că există o probabilitate foarte mare să renunțe la acordarea de servicii medicale pacienților și 70% iau în calcul o schimbare în cariera lor „care ar afecta negativ capacitatea forței de muncă în asistența medicală primară”, fie prin renunțarea la practică, fie prin reducerea orelor petrecute drept clinicieni sau, pur și simplu, printr-o pauză profesională mai mare. Studiul, realizat de o echipă de la Universitatea Exeter – condusă de profesorul John Campbell, la rândul lui practician de medicina familiei – mai arată și că doar 14% din medicii de familie intervievați au o stare de spirit bună cu privire la profesia lor, în vreme ce 54% nu sunt deloc optimiști pe același subiect. Comentând rezultatele, prof. dr. Helen Strokes-Lampard, președinta Royal College of General Practitioners, atenționează că, în ciuda eforturilor de a recruta mai mulți medici de familie și de a facilita întoarcerea la profesie a celor care au luat o pauză sau au lucrat o vreme în străinătate, „încă există o hemoragie de forță de muncă bine pregătită și experimentată, și evoluează la cote alarmante”. Strokes-Lampard mai explică și că volumul de muncă și resursele puține au un impact negativ puternic asupra forței de muncă și „ne temem că aceste cifre sunt reprezentative nu doar pentru regiune, ci pentru situația de pe întreg teritoriul Marii Britanii”.

 

    Toyota lansează un picior robotic modern, portabil, menit să îi ajute pe pacienții cu paralizie parțială să meargă din nou, scrie AP. Sistemul Welwalk WW–1000 este compus dintr-un cadru mecanic motorizat care se pliază pe piciorul unei persoane de la genunchi în jos. Purtând dispozitivul robotic, pacienții pot exersa mersul pe o bandă de alergat specială, care le suportă greutatea. Miercuri, compania a făcut o demonstrație pentru jurnaliști a noului dispozitiv, la sediul său din Tokyo. O sută de astfel de sisteme vor fi închiriate unităților medicale din Japonia în cursul acestui an. Costul serviciului include o taxă inițială de un milion de yeni (9.000 de dolari) și o chirie lunară de 350.000 de yeni (3.200 de dolari). Dispozitivul este menit să fie purtat pe rând pe câte un picior de pacienții cu hemipareză din cauza AVC sau a altor afecțiuni, a explicat Eiichi Saito, medic și vicepreședinte al Fujita Health University. Echipa universității a colaborat cu compania în dezvoltarea acestui dispozitiv. Având în vedere cât de frecvent întâlnită este paralizia cauzată de AVC în populația japoneză care îmbătrânește rapid, dispozitivul ar putea fi foarte util. Pacienții care îl vor folosi s-ar recupera mult mai repede, pentru că senzorii robotici ajustează fin nivelul de sprijin, mai bine decât ar putea să o facă un terapeut uman.

 

     Pauline Cafferkey, asistenta medicală din Scoția care a supraviețuit infecției cu Ebola, se întoarce pentru prima dată în Sierra Leone, după ce a contractat acolo boala. A lucrat ca voluntar în statul din vestul Africii în care o epidemie de Ebola a ucis aproape 4.000 de oameni în 2014. Pauline Cafferkey are 41 de ani, locuiește în Glasgow și a declarat, pentru BBC, că această călătorie îi va oferi „o încheiere în mod pozitiv”. Se întoarce în Sierra Leone luna viitoare pentru o acțiune de strângere de fonduri pentru copiii rămași orfani în urma afecțiunii și pentru alți supraviețuitori ai bolii. Prima dată, Cafferkey a mers în Sierra Leone ca parte a unei echipe de voluntari britanici la centrul de tratament pentru Ebola din orașul Kerry. Dar s-a îmbolnăvit la întoarcerea în Marea Britanie în decembrie 2014. S-a recuperat, dar ulterior a avut o recădere și a făcut de asemenea meningită, care i-a afectat grav articulațiile și capacitatea de a merge.

 

    Personalul unui spital din Danemarca a încălcat regulile pentru a îndeplini ultima dorință a unui pacient: să se bucure de un pahar de vin alb și o țigară privind apusul de la unul dintre balcoanele spitalului. Carsten Flemming Hansen, 75 de ani, a fost internat la Spitalul Universitar din Aarhus săptămâna trecută, suferind de o ruptură de anevrism aortic. Când a aflat că e prea bolnav ca să suporte o intervenție chirurgicală și că va muri în câteva zile, dacă nu ore, din cauza hemoragiei interne, Hansen i-a spus asistentei sale, Rikke Kvist, de dorința sa. „Atunci mi-am amintit că suntem pe un etaj cu acces la un balcon”, a declarat Kvist pentru Avisen.dk. Deși spitalul are o politică strictă antifumat, a fost permisă o excepție pentru acest pacient. Patul a fost mutat pe balcon astfel încât el să se poată bucura acolo de o ultimă țigară și un ultim pahar de alcool, admirând un apus. Spitalul a postat imaginea pe pagina de Facebook, de unde a fost distribuită de peste 4.500 de utilizatori.

 

     Un medic de familie din Australia și-ar putea pierde dreptul de liberă practică după ce s-a descoperit că a avut un comportament profesional complet inadecvat, încurajând un pacient oncologic de numai 10 ani și familia acestuia să meargă înainte cu o terapie naturistă în locul chimioterapiei. Potrivit WAToday, fetița a murit în noiembrie 2009, la doar două luni după ce medicul Alastair Nuttall i-a oferit o consultație de 45 de minute, în timpul căreia le-a spus părinților că tumora se micșorase, deși acest lucru nu era adevărat. „Orice ai fi făcut, continuă”, ar fi spus în timpul conversației respective. Medicul de familie, care nu avea niciun pic de experiență în tratarea hepatoblastomului la copil, le-a dat părinților o adeverință care atesta că pacienta este aptă de zbor, pentru a merge în El Salvador să continue să primească o terapie alternativă cu argilă și dietă bazată pe fructe și legume. Copilul a murit la doar câteva săptămâni după ce a ajuns în țară. Tribunalul australian a decis că medicul a acționat de o manieră „condamnabilă”, pentru că nu a contactat departamentul de oncologie al Spitalului Princess Margaret pentru a discuta cazul fetiței, în ciuda faptului că știa că medicii de acolo făceau formalitățile juridice necesare pentru a obține, în instanță, decizia ca fetița să facă tratamentul cu chimioterapie în ciuda a ceea ce doreau părinții. Medicul își câștigase o reputație din a vedea pacienții cu cancer care foloseau terapii alternative în locul celor bazate pe dovezi. „Ca practician în sănătate, are responsabilitatea de a se asigura că, indiferent de viziunea sa personală privind rolul terapiilor alternative, acestea nu afectează în mod negativ îngrijirea pacienților săi”, a spus Jon Emery, profesor de medicină la Universitatea din Melbourne. „Însă dr. Nuttall a dat sfaturi nepotrivite privind rezultatele unei ecografii și ale altor analize, care este posibil să fi indus în eroare părinții făcându-i să creadă că terapia alternativă era eficientă”. Curtea a decis că este vorba de o abatere profesională gravă. „Medicului îi lipseau expertiza și experiența pentru a trata pacientul sau pentru a-și exprima o opinie privind cazul pacientului”, arată decizia curții, care continuă: „Faptul că a făcut asta, fără să consulte spitalul de oncologie pediatrică, demonstrează o aroganță uimitoare și o completă desconsiderare a standardelor profesiei și a pacientului”.

 

     Un zid inscripționat cu mesaje și numele celor dragi pierduți în urma supradozelor de droguri a fost ridicat în cartierul Downtown Eastside din Vancouver, ca memento al crizei de morți provocate de supradoze, informează CBC Canada. Exact în urmă cu un an, șeful pe sănătate al provinciei, dr. Perry Kendall, a declarat urgență de sănătate publică – pe plan local – după o creștere foarte mare a numărului de decese asociate consumului de droguri în British Columbia. Marți, Societatea pentru prevenția supradozelor a ridicat acest monument temporar și a organizat o ceremonie pentru a marca aniversarea. Peste 900 de oameni au murit din cauza unei supradoze în ultimul an, aproape de cinci ori mai mult decât media anuală din perioada 2001–2010. Organizatorii evenimentului vor ca zidul să servească drept declarație politică, ar vrea ca această criză să fie declarată urgență națională de sănătate publică, dar și să se afle în centrul campaniei pentru alegerile care vor avea loc la nivelul provinciei în mai.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe