Newsflash
Știri

Plagiatorii şi paznicii lor

de M. V. A. - apr. 30 2015
Plagiatorii şi paznicii lor
• Admit dintr-un început că britanicul Ben Goldacre este, alături de americanul Atul Gawande, unul dintre medicii ale cărui cărţi le citesc cu maximă plăcere. Goldacre şi-a construit faima, binemeritată de altfel, demontând măiastru toate miturile medicale şi şarlataniile care bântuie insula de peste Canalul Mânecii. Iniţiativă esenţială într-o ţară în care soţia unuia dintre cei mai longevivi premieri din ultimele decenii lăsa să se înţeleagă că nu şi-a vaccinat copiii.
Dar Goldacre se ocupă şi de întunericimile industriei farmaceutice, nu doar de cele ale şarlatanilor medicali. Una dintre cauzele pe care le promovează de ani mulţi, inclusiv prin intermediul editorialelor sale publicate în „The Guardian“, a primit săptămâna trecută un sprijin solid din partea Organizaţiei mondiale a sănătăţii (OMS). OMS a emis o declaraţie prin care solicită ca rezultatele şi metodologiile tuturor studiilor clinice să fie publicate de industria farmaceutică. Goldacre este printre primii care a scris despre tendinţa literaturii de specialitate, aparent încurajată şi de industria farma, de a publica în special acele studii cu rezultate pozitive în privinţa efectelor unor molecule aflate încă în teste. Din aceste cauze, afirmă Goldacre, medicii şi pacienţii nu pot lua decizii deplin informate. Deşi există mai multe promisiuni şi coduri de etică care nu recomandă ascundarea rezultatelor negative, peste jumătate dintre aceste studii nu sunt niciodată publicate. FDA (Agenţia americană a medicamentului) poate aplica amenzi de 10.000 de dolari pentru fiecare zi de întârziere dar, remarcă Goldacre, nu a luat niciodată o astfel de măsură.
Ben Goldacre acuză şi mediul publicaţiilor academice: „Există tot mai multe dovezi care demonstrează că revistele academice eşuează adesea în a respecta standardele de bază pentru raportarea studiilor clinice“. Medicul britanic recomandă, într-un articol publicat în PLOS Medicine, auditarea de rutină a publicaţiilor academice cu referire la acest aspect. Nu este singura sugestie a lui Goldacre, care etichetează opacitatea actuală a raportării rezultatelor studiilor clinice ca fiind una medievală, de a cărei existenţă ne vom mira peste ani.

 

• Toată lumea este de acord că, până în 2020, China va deveni cea mai importantă economie din lume în domeniul cercetării şi dezvoltării. Problema chinezilor este că prea multe dintre lucrările lor sunt suspectate de falsificare sau plagiat. În doar ultimele cinci zile din martie 2015, BioMed Central a retras 42 de lucrări cu autori din China, anunţă The Lancet. Problema: mecanisme de peer-review falsificate sau complet ficţionale. Lucrările provin din instituţii medicale prestigioase din Beijing, Shanghai sau Chengdu. Deci nu e vorba de fenomene izolate.
Presiunea de a publica în reviste ştiinţifice bine cotate internaţional este mai mare în China decât în Occident. Promovarea medicilor chinezi, de la medicul de circă până la cel de spital universitar, depinde în bună parte de astfel de reuşite. Medicii primesc şi bonusuri salariale în funcţie de factorul de impact al revistei în care au reuşit să-şi vadă cercetarea publicată. Dar pedepsele pentru plagiat sunt blânde. Ca în România, micul popor prieten din estul Europei.

 

• Deşi este creatorul celei mai populare emisiuni medicale de televiziune din Statele Unite, dr. Mehmet Oz nu este deloc popular în rândul colegilor săi de breaslă. De-a lungul timpului, mai mulţi medici i-au contestat credibilitatea şi, în cadrul unei audieri în faţa unei comisii a Senatului american, senatoarea Claire McCaskill l-a admonestat pentru promovarea unor şarlatanii. La problemele anterioare se adaugă acum seria de email-uri piratate de WikiLeaks, deja celebra şi strania întreprindere media specializată în hacking, care aparţin doctorului Oz.
Presa americană, în special cea tabloidă sau aşa, niţel mai mondenă, comentează cu o greu ascunsă satisfacţie mesajele dintre medicul-vedetă şi unul dintre directorii Sony, companie care îi sponsorizează emisiunea. Dr. Oz sugerează că „ar trebui să folosim succesul emisiunii noastre tv, în care Sony a jucat un rol important, ca o pârghie şi pentru alte arene unde Sony înfloreşte, cum ar fi tehnologia medicală“. Pare-se că dr. Oz nu-şi foloseşte emisiunea doar pentru binele privitorilor, ci şi pentru a ajuta Sony să se extindă pe noua piaţa a tehnologiilor medicale mobile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe