La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a adoptat, recent, Hotărârea privind aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2011–2013. Elaborat, de Ministerul Sănătăţii, Planul naţional de paturi prevede ca România să se apropie, în următorii trei ani, de media europeană în acest domeniu, care este de 5,61 paturi la mia de locuitori. (...)"> Plan naţional pentru numărul de paturi - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Plan naţional pentru numărul de paturi

de MINISTERUL SĂNĂTĂŢII - mar. 4 2011
Plan naţional pentru numărul de paturi

   La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a adoptat, recent, Hotărârea privind aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2011–2013. Elaborat, de Ministerul Sănătăţii, Planul naţional de paturi prevede ca România să se apropie, în următorii trei ani, de media europeană în acest domeniu, care este de 5,61 paturi la mia de locuitori. (...)

   La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a adoptat, recent, Hotărârea privind aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2011–2013. Elaborat, de Ministerul Sănătăţii, Planul naţional de paturi prevede ca România să se apropie, în următorii trei ani, de media europeană în acest domeniu, care este de 5,61 paturi la mia de locuitori. „Măsura trebuia implementată încă din anul 2006, conform prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în sănătate, art. 169. Cu toate acestea, până astăzi nu s-a materializat o astfel de reglementare. Pentru prima dată, echipa Ministerului Sănătăţii propune un document, pe termen mediu, care stabileşte numărul de paturi atât din unităţile publice, cât şi din cele private pentru care casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte de furnizare de servicii medicale. Era nevoie de un asemenea plan pentru a stabili un echilibru în sistem şi o concurenţă la contractare. De asemenea, prin această măsură introducem predictibilitate în sistem“, a declarat ministrul sănătăţii, dl Cseke Attila.
   Conform actului normativ, pentru anul 2011, numărul total de paturi aprobat pentru contractare este de 129.524, faţă de 134.760 în 2010, ceea ce înseamnă 6,02 paturi la mia de locuitori. Totalul numărului de paturi contractate scade treptat în următorii ani, astfel încât, în 2012, numărul maxim de paturi finanţate va fi de 125.639, adică 5,84 paturi la mia de locuitori, iar în 2013 – de 123.127 (5,72 paturi la mia de locuitori). Detalierea pe judeţe a numărului de paturi aprobat pentru contractare cu casele de asigurări de sănătate atât pentru segmentul spitalelor publice, cât şi private, se va face anual, până la data de 30 septembrie, prin ordin de ministru. Anul acesta, numărul total de paturi, detaliat pe judeţe, se aplică începând cu data de 1 aprilie 2011.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe