Newsflash
Știri

Planul naţional de cancer, momentul de resetare a strategiei oncologice

de Cristina GHIOCA - feb. 4 2022
Planul naţional de cancer,  momentul de resetare a strategiei oncologice

Lansarea unui Fond de Inovaţie în Sănătate este una dintre recomandările făcute de membrii Proiectului Împreună Învingem Cancerul au făcut-o în procesul de elaborare a PNCC.

cancerPlanul Naţional de Combatere a Cancerului (PNCC) reprezintă un moment de resetare a abordării cancerului în România, a declarat conf. dr. Diana Loreta Păun, în cadrul unui eveniment online recent. Însă pentru a fi implementat este necesar să se aibă în vedere mai multe direcţii, a adăugat consilierul prezidenţial.

Acestea sunt: păstrarea parteneriatului extins între autorităţi, stat, mediul de business, mediul academic și societatea civilă/asociaţiile de pacienţi; investiţii în infrastructură, echipamente, resursă umană, flexibilizarea mecanismelor pentru a stimula investiţia în cercetare și inovare.

Importanţa accesului la inovare a fost subliniată și de prof. dr. Adrian
Streinu-Cercel, care a arătat că România înregistrează o întârziere de șapte ani la includerea noilor molecule în programele uzuale și o întârziere de aproximativ patru ani la accesarea trialurilor clinice internaţionale.

„Dacă vrem să dăm acces cetăţenilor la molecule inovatoare, trebuie să rezolvăm foarte repede aceste probleme”, a atras atenţia acesta.

Alte recomandări vizează încorporarea tehnologiilor și instrumentelor digitale în managementul pacienţilor oncologici, integrarea rapidă a tehnologiilor medicale noi în furnizarea serviciilor pentru cancer sau asigurarea unei finanţări adecvate, din surse multiple, pentru fiecare componentă a planului.

Citiți și: România își pregătește un plan naţional de cancer

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe