Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Platformă digitală cu informații despre tratamentul stomatologic al copiilor cu nevoi speciale

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 3 iunie 2020, ora 13:05

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, prin Facultatea de Medicină Dentară, face parte dintr-un consorţiu internaţional care a dezvoltat proiectul OSCAR pentru copiii cu nevoi speciale de îngrijire a sănătăţii oro-dentare.

Potrivit unui comunicat de presă al UMF „Carol Davila”, proiectul, iniţiat şi coordonat de către Asociaţia Naţională de Stomatologie Pediatrică din România, prin dr. Arina Vinereanu, reuneşte parteneri din Franţa, Italia, Turcia şi România.

stomatologie copii
Sursă imagine: Pixabay

 

Proiectul are drept scop principal înfiinţarea unei platforme digitale (oscarpd.eu), care va cuprinde informaţii utile şi cu aplicabilitate practică despre tratamentul stomatologic al copiilor cu nevoi speciale de îngrijire a sănătăţii oro-dentare.

Sursa citată informează că viitoarea platformă digitală va fi disponibilă tuturor centrelor academice interesate să organizeze programe postuniversitare în domeniu.

„Am reuşit, până la declanşarea pandemiei, să desfăşurăm câteva evenimente, în România, Turcia şi Italia, cu un total de cca 160 de medici prezenţi. Din cauza împrejurărilor, acum ne reorganizăm şi ne orientăm mai mult spre zona on-line, deşi este evident că în medicina dentară contactul nemijlocit cu pacientul este esenţial”, a declarat prof. dr. Andreea Didilescu, Decanul Facultăţii de Medicină Dentară a UMF „Carol Davila” şi coordonator din partea Universităţii al proiectului OSCAR.

Conform comunicatului de presă, OSCAR se adresează în primul rând medicilor stomatologi rezidenţi de pedodonţie - numai în 2019 începând acest rezidenţiat, în România, 212 medici.

De asemenea, platforma digitală pe care o oferă în mod gratuit spre utilizare tuturor celor interesaţi (practicieni stomatologi, dar şi părinţi ai copiilor cu nevoi speciale) va rămâne deschisă nu doar pe perioada derulării proiectului.

Mai mult, realizatorii OSCAR au în vedere dezvoltarea ei şi în perspectivă, astfel încât platforma să ofere, pentru viitor, baza pentru cursuri on-line, cu posibilitatea obţinerii de puncte EMC, ceea ce promite să genereze o stimulare suplimentară a interesului din partea medicilor stomatologi.

Cine sunt copiii cu nevoi speciale de tratament oro-dentar

Această categorie de pacienţi reuneşte toţi acei copii cu patologii generale ale căror efecte le influenţează starea de sănătate orală şi/sau capacitatea de a coopera pentru tratamentul stomatologic. În prezent, în România sunt înregistraţi oficial 70.000 de copii cu dizabilităţi, dar numărul copiilor cu nevoi speciale de tratament oro-dentar este cu mult mai mare.

„Bolile generale la care ne referim pot fi extrem de variate, cu sau fără componentă de dizabilitate intelectuală - adică nevoi speciale de tratament pot avea deopotrivă şi copiii cu diabet, şi cei cu boală cardiacă congenitală, dar şi cei cu epilepsie, autism, paralizie cerebrală sau sindroame mai mult sau mai puţin cunoscute - sindromul Down fiind un exemplu mai frecvent”, a subliniat prof. dr. Andreea Didilescu.

Valoarea totală a proiectului este de 191.560 euro, iar finanţarea este obţinută prin Programul UE Erasmus+, KA2 - Cooperation for innovation and the exchange of good practices - KA202 - Strategic Partnerships for vocational education and training.

Etichete: OSCAR UMF „Carol Davila” tratament stomatologic sanatate oro-dentara

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.