Newsflash
Știri

PMFB cere DSP București să respecte legislația privind concediile medicale

de Dorina Novac - aug. 5 2020
PMFB cere DSP București să respecte legislația privind concediile medicale

Patronatul Medicilor de familie din București și județul Ilfov cere DSP București să își îndeplinească obligațiile privind concediile și îndemnizațiile de asigurări sociale de sănătate actualizată.

Reprezentanții Patronatului Medicilor de familie din București și județul Ilfov (PMFB) spun că DSPMB nu a dat dovadă de disponibilitate în ceea ce privește procedura obținerii concediului medical de către pacient, deși și-a asumat în mod public această obligație.

medici de familie
Sursă imagine: Pixabay

 

Aceștia au citat un articol privind reforma în domeniul sănătății care prevede faptul că:

„Deciziile și hotărârile cu caracter medical vor fi luate avându-se în vedere interesseul și drepturile pacientului, principiile medicale general acceptate, nediscriminarea între pacienți, respectarea demnității umane, principiile aticii și deontologiei medicale, grija față de sănătatea pacientului și sănătatea publică”.

Mai mult, reprezentanții PMFB spun că atitudinea DSPMB poate fi considerată un abuz în serviciu prin refuzul de a-și îndeplini obligațiile prevăzute de legislația în vigoare și care cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale pacienților.

Citește și: CNAS: Cum se acordă concediul medical pentru carantină și izolare

„Vă solicităm să remediați situația existentă în cel mai scurt timp și să respectați întocmai prevederile din Ordonanța de urgență nr. 158/2005 privind concediile și îndemnizațiile de asigurări sociale de sănătate actualizată, Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, Ordinul MS 1309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 și să aplicați procedura de eliberare a deciziilor de carantină așa cum v-ați asumat începând cu data de 30.07.2020”, se arată în solicitarea Patronatului Medicilor de familie din București și județul Ilfov.

În cazul în care nu se va remedia situația, aceștia spun că vor fi nevoiți să apeleze la forța coercitivă a statului și că vor solicita instanței de judecată să oblige instituția DSPMB să respecte legislația și să își îndeplinească obligațiile.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe