Newsflash
Știri

Policlinici reabilitate

de Dumitru ŞERBAN - ian. 30 2014
Policlinici reabilitate

   Luna decembrie a anului trecut a fost, putem spune, luna lansărilor de proiecte de reabilitare a ambulatoriilor de specialitate din judeţul Iaşi. Mai întâi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Palatului Administrativ al judeţului, Consiliul Judeţean Iaşi şi Spitalul „Cuza Vodă“ au anunţat lansarea proiectului de reabilitare, modernizare şi dotare a ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă“ Iaşi. Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi a precizat că, în următorii ani, se vor finaliza patru ambulatorii de la spitalele din subordinea Consiliului Judeţean.

 

La „Cuza Vodă“…

 

   Primul proiect, deja finalizat, este ambulatoriul fostului Spital de Urgenţe, actualmente Secţia externă a Spitalului „Sf. Spiridon“. La acesta se adaugă ambulatoriile de la Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Neurochirurgie „Prof. dr. Nicolae Oblu“ şi cel de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă“, lucrări care deja au demarat încă de anul trecut. Pentru cele trei ambulatorii, CJ Iaşi a câştigat o finanţare europeană de aproape 20 de milioane de lei, sumă care, completată cu partea de cofinanţare a beneficiarului, s-a ridicat la aproape şapte milioane de euro. Durata lucrărilor la ambulatoriul de la „Cuza Vodă“ este de maximum 20 de luni, iar „valoarea totală a Prof. dr. Mircea Onofriescu, manager al Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă“proiectului este de aproape 8,9 milioane lei, din care aproape şapte milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile“, a afirmat Crenguţa Manuela Lungu, manager al proiectului.
   Prin reabilitarea corpului C8 al ambulatoriului de la „Cuza Vodă“ – monument istoric – se „refuncţionalizează“ şi se modernizează clădirea conform normelor de performanţă prevăzute de legislaţia specifică şi i se redă stilul specific de început de secol XX, pentru a se încadra în mod corespunzător valorii de patrimoniu pe care o are complexul de clădiri ale spitalului ieşean. Prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul spitalului, spune că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii firmei care va reabilita ambulatoriul, se impun lucrări de reabilitare structurală, arhitecturală, precum şi lucrări de refacere a instalaţiilor. Propunerile de reabilitare a faţadei vor avea în vedere refacerea ornamentelor specifice perioadei de început a execuţiei acesteia (anul 1910), refacerea acceselor în clădire, inclusiv realizarea unei rampe de acces pentru persoanele cu handicap. În curtea interioară se va monta o rigolă de captare a apelor pluviale, racordată la sistemul de canalizare a oraşului. Parterul clădirii va fi destinat cabinetelor pentru consultaţii şi cameră de recoltare probe pentru laborator, subsolul şi etajul întâi, laboratoarelor, iar etajul al doilea, vestiarelor personalului, şcolii mamei, urmăririi nou-născuţilor şi kinetoterapiei.

 

…şi la „Nicolae Oblu“

 

   În afara celor patru ambulatorii menţionate, CJ Iaşi a demarat şi proiectele de reabilitare a Spitalului de copii „Sf. Maria“ şi a Spitalului de Neurochirurgie „Prof. dr. Nicolae Oblu“, acesta din urmă făcând obiectul unei noi conferinţe de presă, organizată la doar câteva zile distanţă de prima menţionată.
   Valoarea proiectului de reabilitare, modernizare şi echipare a Ambulatoriului integrat al Spitalului „Prof. Dr. N. Oblu“ se ridică la aproximativ 6,2 milioane de lei, din care circa 4,9 milioane de lei sunt din finanţare europeană şi se întinde pe durata a 21 de luni. Cristian Adomniţei spune că acest proiect reprezintă un prim pas în transformarea Spitalului „Prof. dr. N. Oblu“ – primul spital de neurochirurgieCristian Mihai Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi şi dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. dr. N. Oblu“ Iaşi din ţară (a fost construit în anul 1972) – într-un „adevărat centru de excelenţă în domeniul medical, care, la rândul său, să ajute Iaşiul să devină Centru medical regional“.
   Lucrările, potrivit dr. Lucian Eva, managerul spitalului, vor consta în „realizarea unui ambulatoriu echipat şi modernizat până la finalul proiectului, cu şapte cabinete medicale modernizate“, în condiţiile în care se estimează o creştere a numărului de consultaţii în ambulatoriu cu 20%, prin scăderea numărului de pacienţi redirecţionaţi către alte spitale, începând cu al doilea an de la finalizarea implementării proiectului. Totodată, „este vizată reducerea cu 30% a duratei de spitalizare […], de la zece zile de spitalizare la şapte zile, şi creşterea eficienţei energetice a clădirii reabilitate cu 10%“, a conchis managerul spitalului. 
   Cristian Adomniţei a declarat că în următorii ani are în vedere reparaţii capitale la toate spitalele din subordinea Consiliului Judeţean. În acest sens, „absorbţia fondurilor europene de către Consiliul Judeţean Iaşi, pentru a duce la îndeplinire acest deziderat, va fi un obiectiv de căpătâi în exerciţiul financiar al Uniunii Europene 2014–2020“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe