Newsflash
Știri

Poliomielita, cu un pas mai aproape de eradicare

de Dr. Alina SIMACHE - nov. 2 2018
Poliomielita, cu un pas mai aproape de eradicare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat eradicarea virusului poliomielitic de tip 3 (wild poliovirus type 3 – WPV3), cu ocazia Zilei Mondiale a Poliomielitei, marcată anual la 24 octombrie.

VM 44, p.4 -1Alături de variolă, eradicarea a două dintre cele trei tulpini ale virusului poliomielitic reprezintă o „realizare istorică pentru umanitate”.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS și președinte al GPEI (Global Polio Eradication Initiative), a afirmat că eradicarea poliomielitei reprezintă un pas important pentru sănătatea globală. El a adăugat că, în prezent, mai trebuie eradicat un singur tip dintre cele trei serotipuri de virus poliomielitic sălbatic. Potrivit doctorului Ghebreyesus, progresul înregistrat în lupta cu această afecţiune se datorează „angajamentului partenerilor și al ţărilor, dar și inovaţiei”.
Există trei tulpini ale virusului poliomielitic sălbatic, respectiv: WPV1 (wild poliovirus type 1), WPV2 (wild poliovirus type 2) și WPV3 (wild poliovirus type 3). Conform OMS, din punct de vedere simptomatic, toate cele trei tulpini sunt identice, cauzând paralizie ireversibilă sau chiar decesul persoanelor infectate, însă există anumite diferenţe genetice care solicită eradicarea individuală a fiecărei tulpini.
După eradicarea WPV2 în 2015, WPV3 este cea de-a doua tulpină care a fost eradicată, ultimul caz de infecţie cu WPV3 fiind identificat în nordul Nigeriei în 2012. Sistemul global de supraveghere a eradicării poliomielitei a avut un rol-cheie în asigurarea eliminării complete a acestei tulpini virale. „Aceasta este o realizare remarcabilă, care ar trebui să ofere motivaţie pentru pasul final reprezentat de eradicarea virusului sălbatic poliomielitic tip 1. Acest virus rămâne în circulaţie în special în Afganistan și în Pakistan (...) Totuși, avem vești bune din Africa, un continent pe teritoriul căruia nu a fost detectat niciun virus poliomielitic tip 1 începând cu anul 2016”, a menţionat prof. dr. David Salisbury, președinte al Global Comission for the Certification of Poliomyelitis Eradication (RCC).

Poliomielita în Europa

Statutul regiunii europene a OMS de poliofree este revizuit anual de RCC. Anul acesta, organizaţia și-a manifestat îngrijorarea privind acoperirea suboptimală cu vaccinuri sau supravegherea ineficientă la nivelul anumitor ţări, inclusiv în România (alături de Bosnia și Herţegovina și Ucraina). De asemenea, alte 22 de ţări sunt considerate cu „risc intermediar”. În cadrul eradicării globale, regiunea europeană OMS promovează distrugerea eficientă și în condiţii de siguranţă a virusurilor poliomielitice utilizate în cercetare și în industria de fabricare a vaccinurilor. Statele membre care doresc să reţină mostre virale în aceste scopuri trebuie să aplice pentru obţinerea unui certificat PEF (poliovirus essential facility), dar și să stabilească o Autoritate Naţională pentru izolarea virusului. În ultimele două luni, 11 state membre și-au exprimat intenţia de a aplica pentru astfel de certificate.
Ziua Mondială a Poliomielitei a fost stabilită de Rotary International pentru a comemora nașterea lui Jonas Salk, conducătorul primei echipe de cercetare care a dezvoltat un vaccin împotriva poliomielitei. Cu această ocazie, Rotary International, alături de OMS și alţi parteneri din Global Polio Eradication Initiative, marchează succesul obţinut de cei care au contribuit la eradicarea poliomielitei, menţionând, totodată, și provocările viitorului în acest domeniu.

ETICHETEpoliomielita

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe