Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Politici discutabile

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN miercuri, 1 mai 2013
   Regionalizarea în sănătate a fost poate cea mai dezbătută problemă la a treia ediţie a Romanian Health Forum de luna aceasta. Reorganizarea administrativă în ansamblu este, după cum a afirmat dr. Ion Luchian, preşedintele Comisiei de sănătate publică din Senat, menită să crească eficienţa cheltuirii banului public şi a atragerii fondurilor europene. Iar în condiţiile în care alocarea bugetară din acest an pentru Ministerul Sănătăţii este cu 17% mai mică decât anul trecut, senatorul a apreciat că reorganizarea direcţiilor de sănătate publică va reduce cheltuielile. Cum însă principiile regionalizării nu sunt cunoscute încă şi ar urma să fie anunţate la sfârşitul primului semestru al anului, nu există o idee clară asupra regionalizării din sistemul sanitar. Totul rămâne la nivel de discuţie. Deja intens discutată, restructurarea DSP-urilor va afecta circa 4.000 de salariaţi, majoritatea urmând să fie redistribuiţi în unităţile spitaliceşti. Prezenţi în număr mare la eveniment, reprezentanţii direcţiilor sanitare au reclamat însă faptul că nu au fost consultaţi cu privire la intenţiile ministerului.
   Dr. Călin Alexandru, directorul Direcţiei de asistenţă medicală şi politici publice din MS, a adus câteva precizări legate de mult aşteptatul pachet de servicii medicale de bază. Acesta nu trebuie văzut ca o listă pozitivă sau negativă, ci ca o serie de mecanisme prin care cetăţenii accesează serviciile medicale. În funcţie de acesta, se va trasa limita dintre asigurările obligatorii şi cele complementare sau suplimentare. Potrivit funcţionarului din MS, experienţa internaţională demonstrează că formula cea mai sigură de constituire a pachetului de bază este descrierea detaliată, tridimensională, a serviciilor medicale prin ghiduri clinice, protocoale terapeutice şi trasee clinice ale pacientului. MS ar urma să creioneze pachetul de bază până în luna septembrie, iar varianta stabilită ar trebui testată până la sfârşitul anului, cu acordul guvernului, în cadrul unui proiect-pilot. Dacă rezultatele vor corespunde aşteptărilor, pachetul de bază ar urma să intre în aplicare la începutul anului viitor.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.