Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Poluarea aerului, ucigașul invizibil

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 24 ianuarie 2020

Experții trag un semnal de alarmă, amintind că particulele în suspensie poluante (PM) se numără printre factorii care cresc incidența și severitatea unor afecțiuni ale aparatului respirator.

Aerul pe care îl respirăm zi de zi, mai ales dacă locuim în apropierea zonelor poluate, își pune amprenta în mod negativ asupra plămânilor noștri. Experții trag un semnal de alarmă, amintind că particulele în suspensie poluante ( PM) se numără printre factorii care cresc incidența și severitatea anumitor afecțiuni ale aparatului respirator.

În afară de astm și de BPOC, problema esențială a poluării în ceea ce privește activitatea medicală în pneumologie este legată de cancerul pulmonar, „cel mai rău dintre toate”, a transmis prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Societății Române de Pneumologie (SRP) și medic la Institutul „Marius Nasta”, participanților la un workshop cu jurnaliștii dedicat bolilor respiratorii, care a avut loc la finalul săptămânii trecute. Prezentarea sa pe tema poluării și a calității aerului a oferit mai multe informații despre particulele de materie de dimensiuni microscopice, care pot pătrunde în plămâni.

Aerul poluat, un factor major implicat în numărul de decese

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) citate de dr. Ruxandra Ulmeanu, poluarea aerului este al treilea factor care contribuie la numărul de decese la nivel mondial, după hipertensiune și fumat plus BPOC (luate împreună). Un raport al OMS pe anul 2019 arată că nouă din zece persoane respiră aer poluat, medicul amintind că foarte periculoși sunt combustibilii fosili.

Componentele periculoase ale poluării

Președinta SRP a explicat că poluarea aerului are două componente importante, „de care, uneori, poate și intenționat, nu se vorbește foarte clar”: particulele de materie poluante sau particulate matter din aer (așa-numitele PM, despre care au apărut informații în presă recent, referitor la nivelul mare care s-a înregistrat în timpul nopții în Capitală) și gazele cu efect de seră. Aceste două componente sunt urmarea activităților oamenilor, produse de autoturisme, industrie și încălzirea domestică, nivelurile lor crescând mai ales în ultimii 50 de ani, spune dr. Ruxandra Ulmeanu.

O caracteristică esențială a PM este faptul că au un diametru de ordinul micronilor, „de 2,5 microni sau mai mici”. Comparativ, un fir de păr are diametrul de 30 de ori mai mare decât cea mai mare PM. În opinia președintei SRP, aceste particule sunt cel mai de temut în ceea ce privește poluarea: „PM reprezintă un amestec de particule solide și de picături lichide aflate în aer. Praful, murdăria și fumul sunt suficient de mari sau de întunecate ori colorate încât să le putem vedea cu ochiul liber, însă PM nu pot fi văzute decât la microscopul electronic, deoarece sunt foarte mici”.

Particule carcinogene

International Agency for Research on Cancer atrage atenția asupra caracterului carcinogen al particulelor fine de materie din aer: „Agenția fundamentală a OMS afirmă că aceste particule de materie din aer, cât și gazele de evacuare ale motoarelor tip diesel care au în componență PM – dar nu numai aceste motoare le au – sunt carcinogene pentru oameni, adică sigur cauzează cancer. Particulele de materie sunt practic cea mai nocivă formă de poluare a aerului, pentru că (...) au capacitatea de a pătrunde adânc în plămâni și, ulterior, pot să treacă din plămâni în sânge. Cumva, această poluare a aerului devine un ucigaș invizibil”, a conchis președinta SRP.

4,2 milioane de decese pe an sunt cauzate de poluarea aerului și a apei, arată un raport al OMS din 2019. Totodată, 3,8 milioane de decese pe an survin pe fondul expunerii la fumul din gospodării.

Etichete: pm poluarea aerului poluare particule suspensie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.