Newsflash
Știri

Poluarea, un pericol încă din viaţa intrauterină

de Dr. Alina SIMACHE - sept. 27 2019
Poluarea, un pericol încă din viaţa intrauterină

Particulele de carbon, ce pot afecta atât sănătatea adulţilor, cât și a copiilor, ajung până la nivelul placentei, expunând fătul la aceste substanţe periculoase, anunţă Reuters.

VM 39, p.4

În urma prelevării unor mostre tisulare provenite de la cinci nașteri premature și de la 23 de nașteri la termen, un studiu recent, publicat în Nature Communications, a constatat că expunerea mamei la particulele de carbon din aer este direct proporţională cu concentraţia acestora în placentă. „Rezultatele obţinute demonstrează că bariera placentară umană nu este impenetrabilă pentru aceste particule”, a declarat autorul principal al studiului, prof. dr. Tim Nawrot, de la Hasselt University, din Belgia.
Particulele de carbon provin din consumul de combustibili fosili, însă nu se cunoaște încă impactul acestora asupra fetusului în dezvoltare. Cercetătorii sugerează că substanţele poluante ar putea contribui la apariţia nașterilor premature sau a nou-născuţilor cu greutate scăzută, fiind evidenţiată frecvenţa crescută a acestor fenomene în rândul gravidelor expuse unui nivel crescut de poluare atmosferică.
„Acestea sunt dovezi importante cu privire la faptul că aceste particule sunt absorbite și distribuite în întregul organism uman. [...] Știm că fetusul se află într-o stare vulnerabilă, așadar aceste particule din placentă nu pot fi bune. Deși sunt inerte, acestea ar putea avea un rol important în generarea unor efecte adverse asupra creșterii și dezvoltării, asociate poluării”, specifică dr. Frank Gulliland, profesor de medicină preventivă la University of Southern California, Keck School of Medicine, Division of Environmental Medicine, în cadrul unui interviu acordat agenţiei Reuters.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe