Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Poziția APCR privind trecerea ANMDR și a CNAS în subordinea Parlamentului

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 17 septembrie 2020, ora 09:51

Propunerea legislativă de trecere a ANMDMR și a CNAS în subordinea Parlamentului va conduce la politizarea celor două instituții, susțin reprezentanții Alianței Pacienților Cronici din România.

Potrivit unui comunicat de presă, în Parlamentul României au fost depuse două propuneri legislative care au ca scop trecerea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România ( ANMDMR) și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ( CNAS) în subordinea Parlamentului României, respectiv propunerile legislative Pl-x 493 și Pl-x 494.

apcr
Sursă imagine: Alianța Pacienților Cronici din România/ Facebook

 

Reprezentanții Alianței Pacienților Cronici din România ( APCR) susțin că implementarea acestor propuneri legislative va conduce la politizarea acestor două instituții, urmând ca numirile în funcțiile de conducere să fie făcute de către Parlament pe criterii politice și nu pe criterii profesionale și de merit.

„Considerăm că propunerea Pl-X 494 încalcă principiul independenței CNAS ca instituție care administrează Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS), respectiv banii asiguraților și politizează o instituție care prin natura ei trebuie să rămână independentă. Propunerea Pl-X 493 vizează trecerea ANMDMR în subordinea Parlamentului României”, transmite sursa citată.

APCR subliniază faptul că interpunerea Parlamentului între instituțiile cu rol de reglementare în sănătate precum Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, va conduce la creșterea birocrației și va întârzia luarea de decizii în domeniul sănătății.

Reprezentanții Alianței au mai menționat că în Europa, instituțiile de genul ANMDMR se află sub coordonarea ministerelor responsabile de sănătate și politicile sociale.

De asemenea, aceștia consideră că ANMDMR și CNAS trebuie să aibă un management bazat pe performanță și înaltă calitate profesională.

„Având în vedere că suntem în plină pandemie și nu este cea mai portrivită perioadă ca să facem modificări structurale majore în reorganizarea instituțiilor care răspund de sănătatea oamenilor, rugăm Parlamentul României, înainte de votarea propunerilor legislative, să prezinte o analiză privind legislația subsecventă ce trebuie modificată odată cu trecerea celor două instuții în subordinea Parlamentului și să organizeze dezbateri publice cu toate părțile implicate în aceste schimbări: societate civilă, asociații de pacienți, medici, farmaciști, societăți profesionale, sindicate, organizații patronale, reprezentanți ai guvernului, etc.”, se arată în comunicatul Alianței.

Etichete: CNAS ANMDMR APCR propunere legislativa

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.