Newsflash
Știri

Precizare despre testarea antigenică rapidă în farmacii

de Dorina Novac - oct. 4 2021
Precizare despre testarea antigenică rapidă în farmacii

Farmaciile pot percepe un anumit tarif pentru testele antigenice rapide de diagnosticare a COVID-19, pentru a acoperi cheltuielile nedecontate, precizează Colegiul Farmaciștilor din România.

Reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România (CFR) au făcut o precizare ca urmare a unor informații apărute recent în spațiul public, conform cărora peste 100 de farmacii din țară testează gratuit pentru COVID-19, folosind teste antigen rapide de la Ministerul Sănătății.

testare antigenica

Potrivit CFR, în data de 28 august, pe website-ul Ministerului Sănătății a fost publicată lista farmaciilor avizate pentru efectuarea activității de testare pentru diagnosticarea infecției cu virusul SARSCoV-2, utilizând prioritar teste antigenice rapide, furnizate gratuit de Ministerul Sănătății, prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică județene.

Citește și: Lista farmaciilor unde te poți testa gratuit anti-COVID

„Deși comunicatul Ministerului Sănătății preciza în mod clar faptul că serviciul de testare prestat de către unitățile farmaceutice poate fi tarifat, în acord cu legislația în vigoare, în mass-media au apărut informații care transmiteau publicului că în farmaciile autorizate pentru efectuarea acestui serviciu farmaceutic, testarea ar fi gratuită. Este motivul pentru care Colegiul Farmaciștilor din România face precizarea că deși în această activitate se folosesc, prioritar, teste distribuite gratuit de Direcțiile de Sănătate Publică județene, conform stocului disponibil, în acord cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătății Nr. 644 din 10 mai 2021 privind activitatea de testare în farmacii comunitare şi oficine comunitare rurale, utilizând teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV2, farmaciile pot percepe un anumit tarif pentru acest serviciu, pentru a acoperi cheltuielile nedecontate, reprezentate de materialele de protecție, consumabile, plata personalului”, transmite sursa citată.

CFR reiterează importanța implementării serviciului farmaceutic de testare în scop diagnostic, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 și a aportului adus de farmaciștii din farmaciile comunitare prin participarea la campania de sănătate publică privind creșterea capacității de testare a populației pentru COVID-19, într-un moment critic pentru sistemul de sănătate din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe