Newsflash
Știri

Predicţii pe baza nivelului de imunitate

de Dr. D. M. - feb. 1 2012
Predicţii pe baza nivelului de imunitate

   Toate pandemiile anterioare de gripă (1918, 1957 şi 1968) au evoluat în valuri multiple. Pandemia A/H1N1 2009 a început în aprilie 2009 şi a fost urmată, în SUA şi în emisfera temperată de nord, de al doilea val, în toamna aceluiaşi an. Raportul dintre persoanele sensibile şi indivizii imuni într-o populaţie, la sfârşitul unui val, determină potenţialul şi magnitudinea valului următor. Deoarece vaccinurile gripale nu oferă protecţie completă, iar ratele de acoperire vaccinală au fost diferite pe grupe de vârstă, a existat o imunitate combinată a populaţiei – ca urmare a vaccinării şi a infecţiilor naturale anterioare – la începutul anului 2010. Nu s-a putut estima dacă aceasta a fost suficientă pentru a preveni un al treilea val pandemic de gripă în timpul iernii din 2010. Din acest motiv, doi cercetători americani au dezvoltat un model epidemic matematic (deterministic) cu două grupe de vaccinare şi l-au calibrat pentru pandemia H1N1 2009. Apoi, prin aplicarea metodelor matematice epidemiologice, s-a dezvoltat un sistem care a permis stabilirea pragurilor critice pentru imunitatea indusă de vaccin şi cea naturală, care să poată preveni răspândirea gripei. În cele din urmă, s-a estimat nivelul de imunitate combinată în Statele Unite, în timpul iernii 2010. Abordarea a prezis cu exactitate absenţa unui al treilea val de gripă. Acest sistem a fost utilizat şi pentru a prognoza al doilea val pandemic de gripă în Marea Britanie, în toamna anului 2009.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe