Newsflash
Știri

Pregătiți pentru imigranți?

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - sept. 25 2015
Pregătiți pentru imigranți?
     Europa se confruntă, de luni bune, cu un aflux important de imigranți: peste 350.000 numai în acest an, conform Organizației internaționale pentru migrarea populației. Înaltul comisariat pentru refugiați al Națiunilor Unite a estimat la 850.000 numărul refugiaților care vor ajunge în Europa până la finalul anului viitor.
     La 9 septembrie, Comisia Europeană a propus și o zi mai târziu Parlamentul European a aprobat repartizarea a 160.000 de refugiați – ajunși în Grecia, Italia și Ungaria – tuturor țărilor membre UE. României i s-au repartizat 6.351 de refugiați (față de 1.705, cum se propusese în mai). Graficul de sosire în țara noastră a imigranților prevedea trei sute de persoane în noiembrie, apoi câte o sută în fiecare lună, până la concurența cotei stabilite. În cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului de justiție și afaceri interne (JAI) al UE, la 14 septembrie, ministrul Gabriel Oprea a anunțat la Bruxelles poziția oficială a țării noastre, anume că România nu poate prelua mai mult de 1.785 de refugiați, număr stabilit în urma analizei interne instituționale a propunerii CE. Cum miniștrii prezenți la JAI nu au ajuns la un consens în privința repartizării refugiaților, discuțiile vor fi reluate.
     În același timp, dr. Zsuzsanna Jakab, director regional OMS Europa, a cerut statelor europene să ia măsuri pentru a întâmpina nevoile de asistență medicală ale refugiaților. Ea a precizat că migrația nu poate fi asociată sistematic cu importarea de boli infecțioase, deși OMS trăgea un semnal de alarmă anul trecut în legătură cu apariția unor focare de poliomielită în Siria, Afganistan, Irak, Israel (la 5 mai 2014, OMS a declarat o stare de urgență internațională de sănătate publică în legătură cu răspândirea virusului poliomielitei). În cel mai recent comunicat însă (14 septembrie a.c.), se precizează că riscul de import al unor agenți infecțioși exotici, cum ar fi virusurile Ebola, Marburg, Lassa sau coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu, este foarte mic.
     Săptămâna aceasta (14–17 septembrie), la Vilnius, în cadrul sesiunii anuale a Comitetului regional al OMS Europa, s-a discutat despre armonizarea măsurilor de sănătate publică ce ar trebui luate de statele membre în confruntarea cu valurile mari de refugiați. Procedurile care urmează a fi implementate trebuie să ia în calcul cum vor fi tratați refugiații, screeningul pentru boli infecțioase, vaccinarea și asistența medicală oferită acestora. Măsurile efective vor trebui implementate de statele membre în funcție de viitoarele recomandări OMS. În cazul României, vor exista, probabil, și recomandările Centrului european pentru controlul bolilor (ECDC).
     „Bolile care trebuie luate în calcul nu se rezumă la poliomielită“, precizează conf. dr. Alexandru Rafila, consilier al ministrului sănătății pe probleme de sănătate publică. „Există și boli cu transmitere digestivă în Siria, cum ar fi febra tifoidă, care nu este prevenibilă prin vaccinare. Trebuie verificat statusul copiilor care vin din aceste zone, pentru că mulți dintre ei nu au beneficiat de vaccinare pentru rubeolă, rujeolă sau oreion. Situația va trebui adaptată în funcție de numărul și zona din care provin refugiații“, explică medicul.
     Vaccinarea populației are o influență majoră asupra modului în care țara noastră va face față nu doar noului val de refugiați, ci și unor alte situații amenințătoare pentru sănătatea națională, cum sunt cele două cazuri de poliomielită descoperite în Ucraina, foarte aproape de granița cu România. Cazurile nu au însă legătură cu refugiații, ci au apărut din cauza lipsei vaccinării antipolio.
Un grup de refugiați așteaptă să treacă granița din Grecia în Macedonia. Médecins sans Frontières oferă în zonă, încă din aprilie, consultații medicale, sprijin psihologic și obiecte de strictă necesitate
 
     Dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, ne-a răspuns solicitării precizând că nu are încă un punct de vedere oficial în ceea ce privește efectele viitoarelor valuri de refugiați asupra sănătății publice. La rândul său, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru situații de urgență din cadrul MAI, ne-a declarat că nu poate vorbi despre problema refugiaților, întrucât aceasta ține de Inspectoratul General de Imigrări, dar că nu crede că valul de refugiați ce urmează să ajungă în România reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică. „Autoritățile se pregătesc pentru ce urmează“, ne asigură medicul urgentist.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe