Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Prelevare de organe la SJU Miercurea Ciuc, de la un pacient de 40 ani

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 4 iulie 2022, ora 11:06

Echipe de medici specialişti din mai multe centre universitare din ţară au efectuat, joi, o prelevare de organe la SJU din Miercurea Ciuc, donatorul fiind un pacient de 40 ani, aflat în moarte cerebrală.

Coordonatorul de Transplant de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, medicul specialist în chirurgie toracică Adrian-Cristian Dobrica, a declarat, într-o conferinţă de presă, că bărbatul, din localitatea Delniţa, a încercat în urmă cu patru zile să se sinucidă, prin spânzurare.

SJU Miercurea Ciuc

Pacientul a fost resuscitat, transportat la SJU din Miercurea Ciuc, unde s-a încercat echilibrarea şi salvarea vieţii, dar „era deasupra tuturor posibilităţilor medicale”, motiv pentru care s-a început protocolul pentru prelevarea de organe, scrie Agerpres.

Joi dimineaţa, mai multe echipe medicale din ţară, ajutate de echipe de la blocul operator a SJU Miercurea Ciuc şi de la ATI au efectuat prelevarea de organe.

„S-a prelevat ficatul de către echipa de la Spitalul Fundeni, condusă de dr. Radu Zamfir, rinichii de către echipa de Institutul de Urologie şi Transplant Renal de la Cluj-Napoca, condusă de dr. Moisoiu Tudor, cornee - echipa de la Spitalul de Oftalmologie Bucureşti - doamna dr. Ionita Diana-Elena, tendoane - echipa de la Spitalul Colentina, condusă de dr. Teodoriu Ionuţ şi tot cei de acolo au prelevat şi celule stem. Din cauza timpului de resuscitare prelungit nu s-au putut preleva cordul şi plămânii, cu toate că familia şi-a dat acordul şi pentru prelevarea acestor organe”, a declarat dr. Adrian-Cristian Dobrica. Acesta a precizat că nu se ştie, deocamdată, către cine vor merge organele, dar a subliniat că acestea vor salva trei vieţi.

Aceasta este a şasea prelevare de organe efectuată la SJU Miercurea Ciuc, ultima având loc în anul 2017. 

Etichete: sju miercurea ciuc prelevare de organe donator

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.