Newsflash
Știri

Prelevare de organe și țesuturi la Spitalul Militar Central

de Florentina Ionescu - ian. 13 2020
Prelevare de organe și țesuturi la Spitalul Militar Central

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) a realizat, vineri, o prelevare multi-organ și multi-țesut de la o pacientă declarată în moarte cerebrală.

Pacienta a fost transferată în SUUMC la sfârșitul anului trecut de la Institutul de Boli Cerebrovasculare (IBCV) Prof. dr. Vlad Voiculescu (IBCV). Evoluția pacientei din decembrie până acum a fost una nefavorabilă, iar starea neurologică s-a deteriorat rapid, ceea ce a dus la un prognostic nefavorabil. 

prelevare organe 10 ianuarie

Echipa medicală multidisciplinară care îngrijea pacienta a formulat diagnosticul de moarte cerebrală în 7 ianuarie, iar două zile mai târziu, în 9 ianuarie, a fost declarată moartea cerebrală. În urma discuțiilor cu familia, s-a decis donarea de organe de la această pacientă.

Prelevarea de organe a avut loc vineri dimineață (10 ianuarie), iar la procedură au participat mai multe echipe medicale specializate:

  • de la Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi și ficat),

  • de la Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de țesut osos, tendinos și cartilagii,

  • echipe de medici de la SUUMC (Secția Clinică de Oftalmologie și Secția Chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă), pentru recoltarea de cornee și de piele.

După prelevare, rinichii și ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, iar pentru cornee au fost luate în calcul două cazuri medicale, fiind vorba de pacienți nevăzători cu distrofie corneeană. Acești pacienți se află de aproximativ 2-3 ani pe lista de așteptare a specialiștilor Secţiei Clinice Oftalmologie din SUUMC. 

Unitate acreditată

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” a obținut în februarie 2014 acreditarea Ministerului Sănătății, prin intermediul ANT, pentru desfășurarea activității de prelevare și transplant țesut osos, tendinos și cartilagii și pentru activitatea de prelevare organe, țesuturi și celule umane, în scop terapeutic. Până în prezent, este singura instituție medicală din rețeaua Ministerului Apărării Naționale care poate desfășura astfel de proceduri, se arată în comunicatul de presă dat publicității vineri.


Notă autor:

Sursa foto: Daniela Gheorghe (www.scumc.ro)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe