Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Prelevare de organe și țesuturi la Spitalul Militar Central

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 13 ianuarie 2020, ora 12:25

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) a realizat, vineri, o prelevare multi-organ și multi-țesut de la o pacientă declarată în moarte cerebrală.

Pacienta a fost transferată în SUUMC la sfârșitul anului trecut de la Institutul de Boli Cerebrovasculare (IBCV) Prof. dr. Vlad Voiculescu (IBCV). Evoluția pacientei din decembrie până acum a fost una nefavorabilă, iar starea neurologică s-a deteriorat rapid, ceea ce a dus la un prognostic nefavorabil. 

prelevare organe 10 ianuarie

Echipa medicală multidisciplinară care îngrijea pacienta a formulat diagnosticul de moarte cerebrală în 7 ianuarie, iar două zile mai târziu, în 9 ianuarie, a fost declarată moartea cerebrală. În urma discuțiilor cu familia, s-a decis donarea de organe de la această pacientă.

Prelevarea de organe a avut loc vineri dimineață (10 ianuarie), iar la procedură au participat mai multe echipe medicale specializate:

După prelevare, rinichii și ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, iar pentru cornee au fost luate în calcul două cazuri medicale, fiind vorba de pacienți nevăzători cu distrofie corneeană. Acești pacienți se află de aproximativ 2-3 ani pe lista de așteptare a specialiștilor Secţiei Clinice Oftalmologie din SUUMC. 

Unitate acreditată

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” a obținut în februarie 2014 acreditarea Ministerului Sănătății, prin intermediul ANT, pentru desfășurarea activității de prelevare și transplant țesut osos, tendinos și cartilagii și pentru activitatea de prelevare organe, țesuturi și celule umane, în scop terapeutic. Până în prezent, este singura instituție medicală din rețeaua Ministerului Apărării Naționale care poate desfășura astfel de proceduri, se arată în comunicatul de presă dat publicității vineri.

Sursa foto: Daniela Gheorghe (www.scumc.ro)

Etichete: prelevare organe donare organe spitalul militar central

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.