Newsflash
Știri

Prelevare multi-organ şi multi-ţesut la Spitalul Militar Central

de Dorina Novac - aug. 23 2022
Prelevare multi-organ şi multi-ţesut la Spitalul Militar Central

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a realizat,la 20 august, cea de-a doua prelevare multi-organ (ficat) şi multi-ţesut (țesut osos, tendinos și cartilaj).

Donatorul a fost o pacientă, internată în stare critică în Secţia ATI, în vârstă de 80 de ani, declarată în moarte cerebrală, în data de 19 august, pe baza diagnosticelor formulate de o echipă medicală multidisciplinară, conform protocoalelor naționale în vigoare.

Prelevare

În urma discuțiilor purtate cu familia de către dr. Andreea Șerbu, medic specialist ATI, înlocuitor al coordonatorului Programului Național de transplant la nivelul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), s-a obținut acceptul pentru donarea de organe.

Citește și: Premieră la secția de chirurgie orală și maxilo-facială de la Spitalul Militar Central

„În dimineața zilei de 20 august s-a intrat în Blocul operator al Secție Chirurgie generală II pentru prelevarea de organe. Clamparea aortei s-a realizat la ora 10:30, acesta fiind momentul la care s-au demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant ANT, de către echipe medicale specializate de la Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea ficatului şi de la Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii”, se arată într-un comunicat.

Reprezentanții spitalului au precizat că echipa medicală s-a confruntat cu un management dificil al cazului, periprocedural, fiind vorba de o pacienta vârstnică. Echipa ATI care a asigurat suportul vital necesar întregii proceduri a fost compusă din dr. Andreea Șerbu, medic specialist ATI, dr. Adrian Zaciu, medic primar ATI și medicii rezidenți Laura Ristoiu, Nedelcu Roxana și Cîțu Carla.

Menținerea donatoarei aflată în moarte cerebrală a fost asigurată de conf. univ. dr. Mădălina Duţu, medic primar ATI.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe