Newsflash
Știri

Premieră la Spitalul „Bagdasar-Arseni”: refacerea drenajului limfatic prin tehnici minim invazive

de Dan Dumitru MIHALACHE - nov. 15 2019
Premieră la Spitalul „Bagdasar-Arseni”: refacerea drenajului limfatic prin tehnici minim invazive

În premieră într-un spital de stat din România au avut loc două intervenții microchirurgicale de refacere a drenajului limfatic și remitere a edemului. Intervențiile au fost efectuate joi la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”. De acest tip de intervenții ar avea nevoie în special pacienții care au trecut prin anumite intervenții din sfera oncologică.

Cele mai multe femei care suferă o mastectomie au probleme legate de umflarea membrelor din cauza imposibilității drenajului limfatic. În lume, de ceva vreme, s-au dezvoltat tehnici microchirurgicale care permit refacerea acestui drenaj limfatic şi remiterea edemului. Două astfel de intervenții au fost efectuate, în premieră, și la un spital de stat din România, de o echipă medicală de la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, cu participarea medicului Edward I. Chang (USA).

Cauzele limfedemului

În urma tratamentului chirurgical care presupune extirparea sânului, dar și a ganglionilor limfatici de la nivelul axilei, membrul superior se umflă, împiedicând funcționalitatea normală a mâinii respective, spune dr. Silviu Marinescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă. Potrivit medicului, până acum acest limfedem era tratat, de regulă, prin metode conservatoare – anumite masaje, un drenaj limfatic efectuat pe membrul respectiv, montarea unor dispozitive elastice care mai ajutau la remiterea lui. În cele din urmă se practicau şi anumite intervenţii chirurgicale de excizare a ţesuturilor edemaţiate, dar cu sechele post operatorii semnificative şi fără a rezolva pe deplin afecţiunea.

„Am făcut deja două intervenții chirurgicale și sperăm ca de acum încolo să fie cât mai multe intervenții de microchirurgie. Aceste proceduri presupun anastomoza unor mase mici, vase limfatice şi vene care să permită ca limfa să fie preluată de sistemul venos al pacientei și membrul respectiv să îşi revină la normal. Acesta este un tip de intervenție. Celălalt tip de intervenție presupune transferul liber al unui ganglion limfatic din altă regiune în regiunea afectată care să poată prelua limfa în exces de la nivelul membrului respectiv”, a explicat dr. Silviu Marinescu.

Efectele se produc lent

Rezultatele apar cam după doi ani, spune dr. Anca Bordianu, medic specialist Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă: „În acest timp există o micşorare progresivă a membrului şi oricum progresia nu mai există. Nu se va mai umfla, se va desumfla dar destul de lent”. Aceste intervenții se fac numai cu avizul medicului oncolog al fiecărui pacient în parte.

Echipa medicală care a realizat intervențiile a fost formată din dr. Silviu Adrian Marinescu, dr. Anca Bordianu, dr. Irina Ilie (Leoveanu) de la Secția de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă a spitalului, cu participarea medicului Edward I. Chang de la Departamentul de Chirurgie Plastică al MD Anderson Cancer Center, Houston, USA.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe