Newsflash
Știri

Premieră: lobectomie prin metodă hibridă la Spitalul Victor Babeș Timișoara

de L. Budin - aug. 25 2022
Premieră: lobectomie prin metodă hibridă la Spitalul Victor Babeș Timișoara

O intervenție complexă a fost realizată la Centrul de Chirurgie Toracică al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara.

Intervenția a fost realizată de o echipă de medici timișoreni şi de la Institutul „Marius Nasta” din Bucureşti. S-a folosit pentru prima dată o metodă hibridă, care a combinat chirurgia video asistată cu chirurgia clasică, se arată pe pagina de Facebook a Spitalului „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

chirurgie-timisoara-vbabes
Sursă foto: Facebook Spitalul Victor Babeș Timișoara

 

Specialiștii au fost folosit toracoscopul, un instrument dotat cu cameră video care permite obţinerea unor imagini cu o claritate ridicată şi cu posibilitatea unei vizionări de 360 de grade în zona de lucru toracică. Folosirea instrumentului presupune incizii de mici dimensiuni la nivelul toracelui, pe unde sunt introduse atât instrumentele folosite în cadrul intervenției chirurgicale, cât și camera video.

A fost o tumoră de lob inferior drept, fără alte evenimente oncologice premergătoare. Am făcut o intervenţie hibridă, în sensul în care curăţarea plămânului de toate aderenţele sale şi, respectiv, clamparea şi suturarea mecanică a venei pulmonare au fost făcute video asistat. Dar, apoi, nemaiavând scizură şi fiind un plămân monobloc, a fost necesar să schimbăm puţin intervenţia şi să o transformăm într-o intervenţie clasică, astfel încât să putem vedea artera, apoi bronşia şi să putem lucra mai departe”, a explicat ș.l. dr. Cristian Paleru, medic primar chirurgie toracică de la Institutul „Marius Nasta” Bucureşti.

Medicii încearcă să dezvolte acest tip de rezecţii pulmonare reglate strict toracoscopic, care aduc un beneficiu major pacienţilor cu cancer bronhopulmonar.

Sunt de viitor aceste intervenţii chirurgicale, datorită faptului că recuperarea post operatorie este mult mai rapidă, iar timpul de spitalizare a pacientului este mult redus comparativ cu intervenţiile chirurgicale deschise, clasice”, a declarat dr. Alin Nicola, medic specialist coordonator Compartiment Chirurgie Toracică a Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.

Dr. Tudor Mateescu, medic specialist în cadrul spitalului timișorean, a spus că, având în vedere beneficiile chirurgiei minim invazive - o recuperare bună, o calitate bună a actului operator, o vizibilitate mai bună - , se dorește utilizarea acest tip de chirurgie la cât mai mulţi pacienţi.

În ultimele luni, în cadrul Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara au avut loc mai multe intervenţii efectuate cu ajutorul toracoscopului, dar este pentru prima oară când acest tip de chirurgie s-a folosit împreună cu metoda clasică la realizarea unei lobectomii, se mai arată în postare.

Alis Grasu: deficit de personal și de medici la serviciile județene de ambulanță

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe