Newsflash
Știri

Premieră: un pacient cu o aritmie ereditară rară a primit un defibrilator automat extracardiac

de L. Budin - mai 17 2021
Premieră: un pacient cu o aritmie ereditară rară a primit un defibrilator automat extracardiac

Intervenția a avut loc în cadrul clinicii de cardiologie ARES București, iar tehnologia, folosită deja de câțiva ani în spitalele din străinătate, este acum la dispoziția pacienților din România.

Pacientul este un bărbat în vârstă de 57 de ani, pasionat de activități sportive, schi și motocros, se arată într-un comunicat. La începutul lunii aprilie, bărbatul a simțit dureri în zona pieptului și palpitații și a decis să facă un control cardiologic. În ciuda rezultatelor aparent normale, medicul cardiolog a cerut teste suplimentare, pentru că în istoricul familial al pacientului existau mai multe cazuri de moarte subită, de cauză cardiacă. Testele amănunțite au arătat că pacientul suferă de sindromul Brugada, o aritmie cardiacă ereditară rară, care poate provoca tahicardii ventriculare și deces subit.

interventie-ares

Riscul dispozitivelor clasice

În astfel de cazuri, tratamentul uzual este implantarea unui defibrilator - un dispozitiv de mici dimensiuni care se introduce sub piele, în zona umărului, și este conectat printr-o sondă la mușchiul cardiac. Dispozitivul monitorizează permanent ritmul cardiac și, când detectează o aritmie, aplică un șoc electric pentru a restabili ritmul normal al inimii.

Defibrilatoarele endocavitare clasice prezintă câteva riscuri de complicații, printre care cel mai frecvent este endocardita, infecția țesutului care căptușește suprafața interioară a inimii. Mai mult, sondele endocavitare, fiind mai fine și mai fragile, se pot rupe, cu riscul de șoc inapropriat și necesitatea unei reintervenții pentru a adăuga o altă sondă nouă. De asemenea pentru că sondele defibrilatoarelor sunt poziționate în ventriculul drept, prin valva tricuspidă, pot aparea probleme ale acestei valve”, se arată în comunicat.

Fără complicații cardiace

Echipa ARES, condusă de dr. Denis Amet, medic specialist cardiologie și aritmologie, a decis în acest caz implantarea unui defibrilator special, sistemul BOSTON EMBLEM™ S-ICD, care nu mai este conectat direct cu camerele inimii.

Practic, dr. Amet a făcut două incizii, una la nivelul sternului și cealaltă în zona toracică laterală stângă, și a creat astfel un buzunar pentru dispozitiv și calea pentru sonda acestuia. La detectarea unor bătăi neregulate ale inimii, amenințătoare de viață, dispozitivul trimite un șoc electric mușchiului cardiac, restabilind astfel ritmul normal.

Marele avantaj e că acest sistem este complet extracardiac, subcutanat, astfel încât orice complicații ale sistemului sunt complicații subcutanate și nu complicații cardiace. Adică o infecție a sistemului va fi o infecție subcutanată și nu o infecție a inimii”, a explicat dr. Denis Amet.

Acest tip de defibrilator este potrivit și pentru persoanele tinere, care își doresc să ducă în continuare o viață activă.

O viață normală

Pacientul de 57 de ani, recent operat, își poate relua stilul de viață fără contraindicații, se arată în comunicat.

Defibrilatoarele și sistemele clasice endocavitare au sonde care trec prin pensa costo-claviculară, ceea ce face ca uneori mișcările mai ample ale brațelor să fie limitate și la risc de a rupe sondele. De aceea, recomandările sunt să nu se facă anumite sporturi care implică mișcări ample, în forță ale brațelor, precum culturismul, tenis sau golf. Cu acest aparat nu există astfel de contraindicații”, a spus dr. Amet.

Sistemul EMBLEM™ MRI S-ICD este compus dintr-un dispozitiv cu carcasă din titan și o sondă îmbrăcată cu un polimer special în amestec cu silicon, cu electrozi din aliaj de platină și iridiu. Bateria dispozitivului durează între 6 și 10 ani, în funcție de câte șocuri electrice descarcă. Pacienții care au un astfel de dispozitiv implantat pot face investigații imagistice, precum RMN. Dispozitivul este programat printr-un programator dedicat, iar înregistrările sunt verificate la distanță în telecardiologie sau la controlul cardiologic, de către aritmologul curant.

Pentru pacienții români

Chiar dacă aparatul este mai voluminos, dispunerea lui face ca toleranța să fie mai bună decât în cazul aparatelor clasice.

Este un tratament pentru tulburările de ritm rapid, amenințătoare de viață, dar nu și pentru încetinirea lui. Indicația ideală este pacientul tânăr cu un risc de moarte subită, fără nevoie de a avea o stimulare cardiacă. Dar indicațiile se pot extinde către toate indicațiile unui defibrilator monocameral fără nevoie de stimulare”, a declarat dr. Denis Amet.

Dr. Denis Amet este originar din Constanța și practică medicina în Franța, la un spital din Paris, unde a montat de-a lungul timpului mai multe dispozitive de acest tip. El face parte din echipa ARES, unde efectuează periodic proceduri complexe de aritmologie.

Ne bucurăm că putem pune la dispoziția pacienților din România această tehnologie care se folosește deja în străinătate, cu multiple beneficii”, a declarat dr. Oren Iancovici, directorul medical și fondatorul ARES.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe