Newsflash
Știri

Premii pentru știința din România

de Demostene ŞOFRON - nov. 16 2015
Premii pentru știința din România
     Performanțele cercetătorilor români au adus la Timișoara (28–29 octombrie 2015), unul dintre cele mai importante evenimente de profil din întreaga lume, premiile Scopus (Scopus Awards 2015) pentru cercetare, res­pectiv jurnal științific – inițiativă globală Elsevier. Premiile au fost acordate în cadrul celei de-a treia conferințe „Acces la literatura științifică în România: Rolul infrastructurii informaționale în dezvoltarea cunoașterii și inovării“.
     Este pentru prima dată când această manifestare este organizată în țara noastră, ca urmare a faptului că „România a avut o creștere considerabilă în domeniul cercetării în ultimii zece ani“, arată Cătălin Teoharie (Country Development Manager, Elsevier Europa de Sud-Est). Aceste premii, adaugă Cătălin Teoharie, ajută la continuarea dezvoltării mediului științific din România, care devine astfel „o țară tot mai importantă pe harta cercetării din Europa Centrală și de Est“.
     Potrivit bazei de date Scopus, în România activează 50.000 de cercetători, care au publicat peste 75.000 de articole științifice în jurnalele de profil. Cele mai multe aparțin domeniilor inginerie (20.000), fizică și astronomie (12.000) și medicină (11.000). La polul opus se situează domenii precum biochimie, genetică și biologie moleculară (6.000 de articole publicate), științe sociale (5.000) și mediu cu 4.000 de articole publicate.
     Scopus este la ora actuală, cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed. Include instrumente de urmărire, analiză și vizualizare a cercetării academice. Este o bază cuprinzătoare ce conține peste 55 de milioane de înregistrări indexate de la peste 21.000 de titluri de jurnale și alte peste 55.000 de cărți de la mai mult de 5.000 de publisheri din întreaga lume. Se asigură astfel o acoperire interdisciplinară în domenii precum știință, tehnologie, medicină, științe sociale, artă, științe umaniste.
     Nominalizările la secțiunea „Journal Excellence Award“ au fost trei, Balkan Journal of Geometry and its Applications (Universitatea Politehnica București), International Journal of Computers, Communications & Control (Oradea) și Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases (jurnalul Societății Române de Gastroenterologie – SRG, al cărui redactor șef este prof. dr. Monica Acalovschi), acesta din urmă fiind și laureatul primei ediții Scopus Awards 2015.
     Jurnalul SRG este indexat de Elsevier din 2006 și de ISI (Thomson-Reuters) din 2007. În clasificarea ISI, ocupă prima poziție între toate jurnalele științifice din România, precizează Monica Acalovschi.
     De menționat că alături de redactorul șef amintit, boardul editorial al acestui jurnal cuprinde nume de valoare din România și de peste hotare, cum sunt: prof. dr. Dan Dumitrașcu (redactor șef adjunct), profesori dr. Vasile Andreica, Radu Badea, Mircea Grigorescu, Oliviu Pascu, Irinel Popescu, Mircea Diculescu, Carol Stanciu, dr. Paul-Jürgen Porr, profesori Fernando Azpiroz (Barcelona), Piero Portincasa (Bari), John Mayberry (Leicester), Peter Ferenci (Viena), Colin Howden (Chicago), Peter Malfertheiner (Magdeburg), Vlad Ratziu (Paris), Eugene Schiff (Miami), Radu Țuțuian (Berna) ș.a.
     Nominalizările la categoria „Research Excellence Award“ au fost: Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara și Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ din Măgurele, institutul fiind și primul câștigător al Scopus Award 2015.
     Nominalizările au fost rezultatul celor mai moderne metode de bibliometrie. Pentru candidații secțiunii Journal Excellence Award s-a folosit Source Normalized Impact per Paper (SNIP), în timp ce pentru cercetare s-a folosit Field Weighted Citation Impact (FWCI), Elsevier realizând analiza pe baza datelor furnizate de Scopus.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe