Newsflash
Știri

Premiu de excelenţă pentru transplantul medular

Premiu de excelenţă pentru transplantul medular
   Recent, Geneva a găzduit lucrările celui de-al 38-lea Congres al Grupului European pentru Transplant Medular (European Group for Blood and Marrow Transplantation – EBMT). Manifestarea ştiinţifică a avut o largă participare internaţională, reunind peste 4.000 de specialişti în domeniu de pe toate continentele, alături de cercetători, asistente şi pacienţi. În cadrul deschi­derii festive a acestei prestigioase manifestări, dl prof. dr. Alejandro Madrigal (Marea Britanie), preşedintele în exerciţiu al EBMT, a înmânat dnei prof. dr. Margit Şerban, din Timişoara, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, „Distincţia EBMT pentru servicii clinice“ în semn de recunoaştere a deosebite­lor realizări de-a lungul între­gii cariere în trans­plantul medular şi a contribuţiei constante la activităţile EBMT. Profe­sorul Madrigal s-a declarat mândru să decerneze aceasta distincţie pentru întreaga activitate, în mod deosebit pentru iniţierea şi dezvoltarea transplantului medular în România şi pentru premierele naţio­nale înregistrate. Astfel, în 2001, echipa dnei prof. dr. Margit Şerban efectua primul transplant medular din România –  premieră naţională care a şters ţara noastră de pe lista acelor ţări din Europa care nu beneficiau de acest gen de terapie. Tot la Timişoara, în 2003, s-a efectuat primul transplant alogeneic de la donator înrudit, iar în 2009, de la donor neînrudit, ca mai apoi să fie folosite celulele stem din cordonul ombilical în cadrul acestei proceduri.
   În alocuţiunea sa, dna prof. dr. M. Şerban nu a uitat să mulţumească tuturor celor care au făcut posibile aceste performanţe, anume colegilor – prof. dr. Nagy Kalman (Ungaria), prof. dr. Helmut Gadner, prof. dr. Thomas Lion şi prof. dr. Agathe Rosenmayr (Austria), prof. dr. Wolfgang Schramm (Germania). După o viaţă dedicată copiilor cu afecţiuni hematologice şi oncologice, încununată cu premierele enumerate, dna prof. dr. Margit Şerban a arătat cu modestie că împlinirea unor vise a fost posibilă numai în cadrul unui colectiv valoros si dedicat, din clinică şi din afara ei, fiecare membru al acestuia reuşind, prin aportul propriu, sa realizeze o activitate de pionierat, care a marcat un destin medical de excepţie.
   Decernarea acestei înalte distincţii a reconfirmat, dacă mai era nevoie să le amintim,, calităţile excepţionale de medic şi om ale dnei prof. dr. M. Şerban, precum şi aportul său la progresul medicinii româneşti. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe