Newsflash
Știri

Președintele CMR: 2021, un an de luptă a cadrelor medicale cu propriile limite

de Florentina Ionescu - ian. 3 2022
Președintele CMR: 2021, un an de luptă a cadrelor medicale cu propriile limite

Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, a transmis la început de an un mesaj cu privire la perspectiva asupra sănătății în România.

În anul care tocmai s-a încheiat, atrage atenția prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR, medicii a trebuit să lupte cu valurile pandemiei, dar și să depășească tragedii de neimaginat, care s-au produs mai ales în spitalele care tratează pacienți cu COVID-19. 

prof.dr.Coriu
Prof. dr. Daniel Coriu

Redăm mai jos mesajul integral al prof. univ. dr. Daniel Coriu, în care acesta aduce în atenţia cadrelor medicale câteva direcţii pe care le consideră extrem de importante pentru anul 2022: 

„Dragi medici români, 

Dragi români,

În calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor din România (CMR) vă rog să îmi permiteţi să vă transmit gândurile mele de sănătate şi să sperăm că anul 2022 va reprezenta un an cu mai puţine probleme de sănătate şi cu mai multe realizări în sănătatea românească.

La început de an 2022, aduc în atenţia opiniei publice și a cadrelor medicale câteva direcţii pe care le consider extrem de importante pentru a putea, atât în 2022, cât şi în anii ce vin, să facem mai mult pentru pacienții noștri.

Anul 2021 a fost un an de rezistență, de luptă a noastră a cadrelor medicale cu propriile noastre limite, dar mai ales cu limitele sistemului de sănătate.

A trebuit să luptăm cu valurile pandemiei, dar și să depășim tragedii de neimaginat, care s-au  produs mai ales în spitalele care tratează pacienți Covid.

Numărul dramatic de decese ale ultimului val de SARS-CoV-2, a înmărmurit societatea noastră. Consider însă că unele din aceste tragedii puteau fi evitate.

Dacă pe unii dintre medicii implicați în prima linie a luptei cu pandemia i-am susținut prin suport juridic, în situații excepționale chiar material, pentru pacienții noștri am luptat însă, uneori, fără rezultat.

Avem pacienţi cronici. Unii dintre ei și-au pierdut viaţa din cauza bolilor asociate şi a infecţiei cu SARS-CoV-2. Multe dintre aceste cazuri consider că au fost decese prevenibile.

Cum cred că se puteau evita? Prin diagnosticarea precoce a bolilor cronice de care aceștia sufereau, prin managementul eficient al acestor pacienţi, prin controale medicale periodice, astfel încât afecţiunea să fie cât mai bine ţinută sub control.

Practic printr-un sistem de sănătate faptic centrat pe nevoile reale ale pacienților și în sprijinul cadrelor medicale.

Prin programe de prevenţie putem ajuta sistemul medical românesc să nu fie împins la limite, limite atinse atât de infrastructură, dar limite atinse şi în ceea ce privește personalul medical.

Se pot achiziționa echipamente, dar oameni, că despre oameni este vorba, medici şi asistenţi pregătiţi şi cu experienţă, nu poți găsi și forma peste noapte.

CMR va continua atât reformarea organizațională începută de un an de zile cât și acțiunile de coordonare a profesiei medicale pentru ca membrii săi să progreseze profesional și uman, în toate specialitățile, precum și la toate nivelurile și titlurile profesionale.

Vom continua și acțiunile de educație pentru sănătate, deoarece toți vedem cât de important este nivelul de educație în sănătate la nivelul întregii societăți.

Vă mulțumim pentru încredere,

La Mulți Ani!

Prof. univ. dr. Daniel Coriu,

Președinte CMR” 

Mesajul președintelui CMMB, prof. dr. Cătălina Poiană, la început de an: „Medicul şi pacientul reprezintă un întreg” 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe