Newsflash
Știri

Preţuri actualizate cu cinci ani întârziere

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - iul. 3 2015
Preţuri actualizate cu cinci ani întârziere
  Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat luni, 22 iunie, scăderea cu 20% a preţului medicamentelor compensate, începând cu data de 1 iulie 2015. Preţurile afectează atât medicamentele originale, cât şi genericele, toate urmând să primească cel mai mic preţ din cele 12 preţuri europene la care se referenţiază România.
  Obligaţia de a reduce preţurile medicamentelor compensate revenea guvernului încă din anul 2009, când ministrul sănătăţii de atunci, Ion Bazac, a ordonat actualizarea anuală a preţurilor medicamentelor în funcţie de variaţiile de preţ de la nivel european. Companiile de produse farmaceutice din România nu şi-au îndeplinit însă obligaţia de a notifica Ministerul Sănătăţii în legătură cu scăderea anuală a preţurilor, care nu a mai avut loc. Guvernul a ignorat la rându-i legea, indiferent de culoarea politică a premierului.
  Nicolae Bănicioiu susţine că procedura de reducere a preţurilor a fost finalizată abia după discuţiile cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi cu producătorii şi distribuitorii farmaceutici. Noile preţuri ale compensatelor sunt afişate pe site-ul Ministerului Sănătăţii, iar lista medicamentelor compensate se va extinde cu ajutorul economiilor realizate prin această măsură. Dacă vor rămâne surplusuri din această economisire, ele vor fi alocate tot pacienţilor, însă ministrul sănătăţii nu a specificat sub ce formă. Reacţiile din piaţă sunt de nemulţumire. Producătorii de generice acuză că măsura guvernului va vulnerabiliza profitabilitatea fabricilor de medicamente din România, iar producătorii de medicamente originale avertizează asupra creşterii exporturilor paralele care vor scoate din ţară cantităţi importante de medicamente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe