Newsflash
Știri

Prevalența tulpinii britanice a crescut de opt ori în România în mai puțin de trei luni

de Dorina Novac - apr. 6 2021
Prevalența tulpinii britanice a crescut de opt ori în România în mai puțin de trei luni

Au fost identificate alte 92 de cazuri cu tulpina britanică din 92 de probe noi secvențiate, a anunțat Medlife.

Echipa de cercetare a Grupului MedLife a secvențiat un nou lot de 92 de probe, toate fiind identificate cu tulpina britanică B.1.1.7.

tulpina britanica

Probele au fost selectate în mod aleatoriu și potrivit raportului provin din următoarele județe:

  • București – 46 de cazuri;
  • Olt – 10 cazuri;
  • Brașov – 9 cazuri;
  • Dâmbovița – 6 cazuri;
  • Teleorman – 5 cazuri;
  • Prahova, Galați și Constanța – câte 3 cazuri;
  • Argeș – 2 cazuri;
  • Brăila, Covasna, Hunedoara, Ialomița și Sibiu câte un caz.

În urma analizării acestui lot, specialiștii nu au identificat și alte tulpini ale coronavirusului, precum cea braziliană sau sud-africană.

„Prevalența tulpinii britanice a crescut de 8 ori în mai puțin de 3 luni pe lotul nostru de studiu, acest indicator ar trebui să fie un semnal de alarmă în vederea creșterii capacității de vaccinare”, au precizat reprezentanții companiei.

De la începutul pandemiei, specialiștii au secvențiat în laboratoarele proprii aproape 800 de probe, identificând mai mult de jumătate din cazurile de infectare cu tulpina britanică raportate la nivel național și 2 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană.

Evolutia tulpinii britanice in RO_grafic

„Din păcate, previziunile de la acel moment s-au adeverit, iar prevalența pe loturile analizate în laboratoarele noastre a crescut într-un ritm accelerat, de la 12% la finalul lunii ianuarie la 77% la începutul lunii martie și ajungând, în prezent, la 100%. Acest procent îngrijorător ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere.

Pe bază de secvențiere, compania urmează să facă o evaluare a situației epidemiogice în țările aflate la graniță cu România. Astfel, Republica Moldova, aflată în scenariu roșu, este prima pe listă.

„Primele probe pe care le-am dat deja în lucru sunt cele provenite din Republica Moldova. Dincolo de dorința de a amplifica eforturile și acțiunile de sprijin în lupta cu pandemia oferite Republicii Moldova de către autorităților române, ne propunem să oferim informații relevante cu privire la evoluția noilor tulpini la granița de est a României. Secvențierea probelor o vom realiza exclusiv din fonduri proprii fiind o continuare a demersului nostru social în scop de monitorizare a pandemiei”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO al Grupului MedLife.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe