Newsflash
Știri

Prevenţia bolilor de inimă, în atenţia INSP

de Florentina Ionescu - feb. 11 2022
Prevenţia bolilor de inimă, în atenţia INSP

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), împreună cu mai multe organizaţii partenere, a iniţiat, la începutul acestui an, un proiect menit să identifice pacienţii cu factori de risc cardiovascular.

preventie

Astfel, a fost demarată în 10 ianuarie o campanie de informare și educare în cadrul proiectului „Totul pentru inima ta”, o iniţiativă cu scopul de a informa populaţia României despre serviciile de screening pentru factorii de risc cardiovascular. Campania se desfășoară în mass-media, la anumite posturi de televiziune și de radio, precum și în cabinetele medicilor de familie din mai multe judeţe.

Pacienţii vor găsi în cabinetele medicilor de familie afișul cu sloganul campaniei: „1 din 4 români are o boală de inimă. Află ce risc ai și cum să previi bolile de inimă”, dar și materiale informative cu recomandări în funcţie de risc pentru beneficiarii de screening, potrivit unui comunicat de presă.

Peste 165.000 de persoane sunt vizate

Proiectul are în vedere serviciile de sănătate esenţiale orientate către prevenţie, și prin intermediul său se dorește identificarea persoanelor cu risc crescut pentru a dezvolta boli de inimă.

Un alt pas important îl reprezintă îndrumarea pacienţilor pentru stabilirea diagnosticului și instituirea tratamentului precoce pentru bolile cardiovasculare. Iniţiatorii subliniază că sunt vizate 165.001 persoane cu vârsta peste 40 de ani, inclusiv persoanele din grupurile vulnerabile, cum ar fi cele din mediul rural, cele cu dizabilităţi sau fără adăpost.

De la 1 februarie a.c., în cabinetele medicilor de familie (din judeţele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Olt, Vrancea, Buzău, Galaţi, Brăila, Tulcea și Constanţa) care participă proiect, pacienţii pot accesa serviciile de screening pentru factorii de risc cardiovascular. Lista medicilor de familie care furnizează servicii de screening pentru această campanie poate fi consultată pe site-ul proiect-cardio.insp.gov.ro, secţiunea „Resurse pentru Pacienţi”. 

 

Programul de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular „Totul pentru inima ta” este inițiat și implementat de INSP împreună cu Societatea Română de Cardiologie, Asociația Română de Promovarea Sănătății, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și COPAC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe