Newsflash
Știri

Prevenția medicală trebuie făcută cu toate instituțiile statului

de Florentina Ionescu - sept. 24 2019
Prevenția medicală trebuie făcută cu toate instituțiile statului

Reprezentanții autorităților din domeniu, societăți profesionale, experți în domeniul politicilor de sănătate și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți s-au întâlnit astăzi, la Palatul Parlamentului, la Conferința Națională „Rolul Prevenției Medicale în Modernizarea Sistemelor de Sănătate”.

Pe lista temelor de discuție s-au aflat numeroase subiecte de interes, iar unul dintre ele a fost ce înseamnă, de fapt, prevenție în țara noastră și care sunt obstacolele care apar în calea ei. Experții din domeniul politicilor de sănătate au discutat, printre altele, și despre barierele care apar în calea medicilor, despre cum trebuie făcută prevenția și mai ales despre mecanismele ei de funcționare.

Am învățat astăzi că prevenție nu înseamnă screening, că prevenție nu înseamnă depistare precoce, că poate ar trebui să separăm termenii: există prevenție primară, secundară, terțiară... Trebuie doar să hotărâm ce dorim să facem. Ce ar trebui să primeze? Sigur, prevenția! Cine face prevenție? În niciun caz sistemul privat. Prevenția este un apanaj sau este atributul obligatoriu al Statului – prin instituțiile care îl reprezintă, adică Ministerul Sănătății. Nu este vorba de atac la persoană - mă refer aici la politica de sănătate, care trebuie să fie o politică de stat. Situația în care suntem este atât de gravă încât nu mai apucăm să facem politici de sănătate. Dacă dorim să facem prevenție, atunci ea trebuie făcută cu toate instituțiile statului, cu toate ministerele și trebuie să o facem cu forța”, a declarat Emilian Imbri, manager la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” București, în cadrul Conferinței Naționale de Prevenție Medicală.

5A2A6283

„Atac la educația pentru sănătate”

Printre invitații la dialog s-a aflat și Daciana Toma, secretar al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), care a adus în discuție barierele care stau în calea medicilor de familie în ceea ce privește prevenția: „Vorbim acum despre educația pentru sănătate, aceasta este prevenția primordială. O facem sau nu o facem? Vă întreb câți dintre dumneavoastră v-ați uitat la televizor azi-dimineață. Și veți constata ce monstruozități se întâmplă cu toate acele reclame pentru alimente, băuturi alcoolice și suplimente nutritive. De fapt, toate aceste acțiuni sunt un atac la educația pentru sănătate. Pe de altă parte, vorbim despre a porni de la zero, despre faptul că prevenția începe azi. (...) Au existat numeroase proiecte de-a lungul timpului, de screening, de prevenție. Faptul că aceste proiecte au fost abandonate pe parcurs, că nu au avut succes, ar trebui să ne folosească drept lecții, pentru că identificarea barierelor este foarte importantă”.

Inerție din partea pacienților

Experții au adus în discuție discrepanța dintre studii și date, mai ales că această discrepanță poate fi extrem de mare într-un domeniu în expansiune marcantă în România: diabetul. Din păcate, spun experții, există o inerție a populației, în sensul că anumiți pacienți cu risc nu se prezintă la medic și nu merg la controale regulate.

Datele sunt diferite pentru că da, este vorba de o inerție atât a medicilor, pentru că nu contribuie cu date într-un registru - care nu există, evident, la diabet - iar pe de altă parte, există și o inerție din partea populației, pentru că aici ar trebui ca pacienții care sunt obezi, care sunt supraponderali să se adreseze medicului de familie. Surprinzător, prevenție se face, screening se face. Separat, disparat și câte puțin... De aceea nu vedem nimic. Avem, cel puțin din perspectiva specialității de diabet, centre regionale, care ar trebui să fie, în țară, motoarele de funcționare în materie de prevenție și de educație. Nu se întâmplă lucrul acesta, pentru că noi nu știm, de fapt, câți pacienți avem cu diabet, câți cu prediabet, care sunt cu diabet de tip 1 sau de tip 2”, a explicat conf. univ. dr. Anca Pantea Stoianvicepreședintele Comisiei Naționale de Diabet, Boli de Nutriție și Metabolism a Ministerului Sănătății.

Președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România (FADR), Maria Mesaroș, este de părere că vom ajunge să avem foarte mulți oameni bolnavi dacă prevenția nu se face de când trebuie, adică din grădiniță. Ea crede că o lege a prevenției este extrem de necesară în țara noastră. „Este o lege importantă pentru că, în acest caz toți factorii sunt obligați să facă prevenție, inclusiv cei care beneficiază de această prevenție. Medicul de familie, având – să zicem – plata serviciului pe care îl face, atunci el va lua legătura cu pacientul, îl va informa și îl va mobiliza să vină la cabinet, cel puțin odată pe an sau când trebuie. Însă discuția a plecat de la cabinetele școlare, care sunt cele importante, pentru că prevenția trebuie începută din grădiniță dacă vrei să ai rezultate și dacă nu vrei să ai oamenii prin spitale”, a declarat Maria Mesaroș, președintele FADR, pentru „Viața Medicală”, după conferința națională de la București.


Notă autor:

Sursa foto: PR

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe