Newsflash
Știri

Prevenţie „la firul ierbii” în sănătatea mintală

de Florentina Ionescu - oct. 14 2022
Prevenţie „la firul ierbii” în sănătatea mintală

Rata crescută a depresiei în rândul tinerilor români este o problemă care îi afectează atât personal, cât și din punctul de vedere al viitorului lor profesional, au atras atenţia specialiștii în contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale.

sanatate mintala

Statistici prezentate recent de organizaţia depreHUB arată că 36% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 13 și 28 ani au simptome de depresie. Cifrele au fost prezentate săptămâna aceasta în cadrul unei mese rotunde. Datele au fost colectate în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie a.c., de la 5.000 de persoane, prin intermediul serviciilor de helpline (două linii telefonice) oferite de organizaţie. 

Raport privind sănătatea mintală și bunăstarea emoțională a tinerilor din UE 

Cifrele depreHUB arată o creștere alarmantă a prevalenţei simptomelor depresive, în contextul în care 37% dintre cei care au apelat helpline-ul au prezentat simptome de anxietate. Femeile au fost, în medie, cu 56% mai afectate decât bărbaţii.

Grafic depreHUB_Categorii de varsta

Vulnerabilitatea emoţională a tinerilor

„Dacă 2021-2022 a fost, pentru noi, anul tinerilor, cifrele ne-au arătat că vârsta medie asupra căreia ar trebui să se tragă un semnal de alarmă este undeva la 16,6 ani. Aceasta este vârsta medie a cazurilor pe care noi le-am avut, care au apelat la depreHUB”, a declarat Yolanda Creţescu, psiholog și iniţiatoarea proiectului. 

36% dintre cei cu vârste între 13 și 28 de ani au simptome de depresie 

Rata de suicid, anul trecut, a fost una alarmantă, comparativ cu anii precedenţi, ţinând cont de numărul persoanelor care au apelat la liniile telefonice puse la dispoziţie de hubul antidepresie: „În 2019, vizavi de cei care veniseră către noi, 2% [erau] cu ideaţie suicidară. Anul trecut am atins scoruri alarmante, de 16%, dar astăzi vorbim doar de 4%”. Din aceste date, explică psihologul, se observă la vârsta tânără o incapacitate de a gestiona provocările pe care le aduce viaţa.

Accentul va fi pus pe psihoeducaţie

Pentru echipa de specialiști ce fac parte din hub, în perioada următoare accentul va fi pus pe măsurile de prevenţie și pe psihoeducaţie la nivelul mai multor grupe de vârstă, spune Yolanda Creţescu: „Ne propunem ca acest an să fie unul al sănătăţii emoţionale în școli, licee, facultăţi și corporaţii, astfel încât în 2023-2024 să putem vorbi deja despre mecanisme sănătoase la nivel macrosocial”.

De un timp se observă o schimbare de paradigmă în serviciile medicale de sănătate mintală, a completat Victoriţa Tudosie, medic specialist Psihiatrie pediatrică. În opinia sa, au fost identificate mai multe nevoi referitoare la rolul psihiatrului în viaţa pacientului: „Avem nevoie să repoziţionăm Psihiatria printre serviciile medicale. Dorim să întărim mesajul că «Nu mergem la psihiatru pentru că suntem nebuni». Mergem la psihiatru pentru că avem o problemă de sănătate care necesită o intervenţie specializată”.

În plus, medicul psihiatru a amintit că pacientul și nevoile lui trebuie poziţionate în centrul echipei multidisciplinare și trebuie să i se faciliteze accesul la serviciile medicale necesare. De ce e importantă prevenţia „la firul ierbii”? Răspunsul l-a oferit Yolanda Creţescu, subliniind de ce hubul antidepresie are această abordare globală: „Să ne ducem către partea de sănătate și să facem prevenţie «la firul ierbii», acolo unde oamenii sunt: în școli, în licee, în universităţi, în corporaţii”. 

yolanda crețescu și victorița tudosie
Yolanda Crețescu și Victorița Tudosie

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe