Newsflash
Știri

Prezent și viitor în Oncologie

de Cristina GHIOCA - mai 20 2022
Prezent și viitor în Oncologie

Peste o sută de oncologi din întreaga ţară au susţinut lucrări în cadrul celei de-a doua ediţii a Forumului Știinţific Naţional al Tinerilor Medici Oncologi (FSNTMO).

FNSTMOReuniunea medicală organizată sub egida Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România (SNOMR) a avut loc în perioada 12-14 mai, la Poiana Brașov, în format hibrid. „Aţi reușit o performanţă. (...) Performanţa de a discuta între voi, de a schimba idei și de a fi uniţi. Unitatea de care aţi dat și de care daţi dovadă nu poate decât să aducă un câștig în activitatea noastră în Oncologia Medicală”, a declarat conf. abil. dr. Dana Lucia Stănculeanu, președintele SNOMR, care i-a felicitat pe tineri pentru succesul înregistrat la Forum.

Totodată, aceasta i-a încurajat pe tinerii medici să se înscrie în SNOMR, asigurându-i încă o dată de toată susţinerea sa și subliniind importanţa prezenţei tinerilor specialiști în societate: „Ne dorim ca nu numai oncologii deja maturi, ci și voi, oamenii tineri, să fiţi înscriși în societate, ca împreună să fim puternici și să reprezentăm așa cum trebuie Oncologia”.

Despre importanţa unităţii în Oncologie a vorbit și asist. univ. dr. Cristian Lungulescu, vicepreședinte SNOMR, la ceremonia de închidere a Forumului: „A fost un efort în echipă (...) o participare unitară. Fiecare centru [oncologic din ţară] a contribuit și a venit în sprijinul acestui eveniment. Cred că unitatea în Oncologie nu mai poate fi dezbătută, nu în ceea ce privește generaţiile care vin”. Totodată, el și-a exprimat speranţa că Forumul va deveni un eveniment consacrat, o piatră de temelie în cariera tinerilor oncologi.

Încurajări pentru noile generaţii

La rândul său, dr. Adelina Silvana Gheorghe, medic rezident în anul V în specialitatea Oncologie medicală și doctorand la UMF „Carol Davila” din București, și-a încurajat colegii să treacă peste emoţii și să se înscrie cu lucrări la congresele de specialitate din domeniile lor de activitate: „Viaţa de rezident poate să însemne mai mult decât o muncă de spital. Este important pentru tineri, și pentru orice medic până la urmă, să aibă o viaţă activă și pe plan academic. (...) Astfel de întâlniri ne ajută să ne cunoaștem, să punem bazele unor proiecte de viitor care pot fi materializate în timp”.

Despre importanţa participării la astfel de reuniuni a vorbit, pentru Viaţa Medicală, și asist. univ. dr. Daniel Sur, de la UMF „Iuliu Haţieganu”, din
Cluj-Napoca: „Avem mare încredere în potenţialul colegilor noștri din toată ţara și vrem să mizăm pe ei. Mesajul meu [pentru ei] e foarte clar și scurt: să participe activ la Forum, cu lucrări”.

Prin agenda propusă, cea de-a doua ediţie a FSNTMO a urmărit perfecţionarea și dezvoltarea educaţiei medicale a tinerilor profesioniști, oferindu-le posibilitatea să interacţioneze cu experţi ai domeniului din ţară și străinătate. Cei peste 800 de participanţi au asistat la sesiuni știinţifice și de cercetare, dar și la dezbateri pe marginea unor cazuri clinice.

Discuţiile au vizat diferite tipuri de cancer, cum ar fi cel mamar, neo­plaziile ginecologice, cancerul bronho­pulmonar, digestiv ș.a. De asemenea, au fost prezente și sesiuni despre burnout, malpraxisul în medicină, paliaţie și un workshop dedicat tinerilor oncologi despre leadership și comunicarea asertivă.

Inovaţia în tehnologie, menită să ușureze activitatea profesioniștilor din domeniul sănătăţii, a fost prezentă în premieră în cadrul Forumului într-o sesiune dedicată start-up-urilor medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe