Newsflash
Știri

Prima anestezie generală cu eter din România a avut loc în urmă cu 176 de ani

de Florentina Ionescu - feb. 6 2023
Prima anestezie generală cu eter din România a avut loc în urmă cu 176 de ani

Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” din Timişoara a amintit recent de importanța unui moment deosebit din istoria medicinei românești.

Este vorba de prima anestezie generală cu eter din România, care a avut loc în 5 februarie 1847.

„Un moment princeps din istoria medicinei româneşti a avut loc la Spitalul Militar Timișoara, prima anestezie generală cu eter. Procedura a avut loc pe data de 5 februarie 1847, la doar 112 zile după premiera mondială a acestei proceduri din Boston, SUA și a fost efectuată de către chirurgii dr. Mathias Musil și dr. Joseph Siehs”, se arată pe pagina oficială de Facebook a Spitalului Militar Timișoara.

prima anestezie cu eter

Pacientul de la acea vreme pe care s-a efectuat prima anestezie generală cu eter la noi în țară a fost soldatul Nicolae Muntean, care a suferit o intervenție de amputație a coapsei.

„Spitalul Militar Timișoara dispune, la momentul actual, de o secție ATI dotată cu cele mai noi aparate, pentru îngrijirea pacienților în stare critică, asigurarea condițiilor necesare intervențiilor chirurgicale, monitorizarea și  îngrijirea postoperatorie a acestora. Condusă cu profesionalism de către doamna dr. Mihaela Dănescu, echipa medicală a secției, o echipă experimentată și foarte bine pregătită, depune toate eforturile în lupta de a salva fiecare pacient”, au transmis reprezentanții Spitalului Militar Timișoara pe aceeași rețea socială. 

Echipa medicală: 

prima anestezie cu eter echipa spitalului militar timisoara

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe